Confidenţialitate

Criza din 2008 nu se va repeta, declară președintele american Joe Biden. „Depozitele voastre vor fi acolo când veți avea nevoie de ele”

Președintele SUA, Joe Biden, i-a asigurat pe americani că nu au motive de panică în legătură cu sistemul bancar. Asta după prăbușirea bruscă a Silicon Valley Bank și închiderea Signature Bank, o altă instituție de credit care avea relații puternice cu firmele de criptomonede.

Biden i-a liniștit pe americani că sistemul bancar va rezista, dupa cele două falimente bancare din weekend. Liderul de la Casa Albă le-a transmis oamenilor că depozitele lor sunt în siguranță și că vor avea acces la bani oricând au nevoie:

„Depozitele voastre vor fi acolo când veți avea nevoie de ele. Micii intreprinzatori din întreaga țară care au conturi de depozit la aceste bănci pot răsufla ușurati știind că vor putea să-și plătească angajații și să-și achite facturile. Iar angajații lor, care muncesc din greu, pot răsufla și ei mai ușor. Nicio pierdere, și acesta este un punct important, nicio pierdere nu va fi suportată de contribuabili”, a spus Biden. În schimb, banii vor proveni din comisioanele pe care băncile le plătesc în Fondul de asigurare a depozitelor.

Președintele american a ținut să precizeze că vor fi concediate conducerile celor două instituții de credit iar investitorii din bănci nu vor fi protejați, fiindcă și-au asumat un risc în cunoștință de cauză.

Pe de altă parte, Joe Biden a cerut Congresului să restabilească reglementările bancare instituite după criza financiară din 2008.

În 2018, Donald Trump a relaxat aceste reguli ceea ce, potrivit lui Biden, a pregătit terenul pentru falimentele Silicon Valley Bank și Signature Bank.

Președintele american a cerut și o anchetă privind modul în care cele două bănci s-au prăbușit.

Foto: Shutterstock

Citește și: Ministrul Mediului: „Încă nu am confirmarea scrisă a acceptului părții ucrainene de a intra pe Chilia și pe Bâstroe” | AUDIO