Criza de personal medical in scolile din Brasov (AUDIO)

Doar o treime din necesarul de cadre medicale este asigurat prin actuala schemă, ceea ce inseamnă că un medic răspunde de 7.400 de elevi.

La Brașov, 45 de cadre medicale asigură asistenţă pentru peste 37.000 de preşcolari şi elevi înscriși în unitățile de învățământ din oraș. Dintre aceștia doar cinci sunt medici, iar restul sunt asistente. O asistentă medicală răspunde de 926 de elevi, în medie, faţă de 367, cât este normativul stabilit de lege, iar un medic trebuie să asigure asistenţă pentru 7.400 de elevi, în loc de 1.277.

Pentru copiii înscriși în grădiniţe, şcoli şi licee, Braşovul ar trebui să aibă, conform legii, cel puțin 130 de specialişti care să asigure serviciile medicale în cabinetele şcolare. Criza din sistem se accentuează de la an la an pentru că nu s-au mai facut alte angajări, dar și pentru că salariile foarte mici nu sunt atractive pentru cadrele din domeniu. În aceste condiții, unele asistente trec prin mai multe şcoli și există și unităţi de învăţămînt – 16 şcoli şi 9 licee – complet lipsite de asistenţă medicală.