Confidenţialitate


Criză de angajați în domeniul HoReCa. Peste 20% dintre muncitorii necalificați din industria ospitalității sunt străini | AUDIO


Criză de angajați în domeniul HoReCa. Peste 20% dintre muncitorii necalificați din industria ospitalității sunt străini | AUDIO

 Este lipsă de angajați în domeniul HoReCa – avertizează Federația Patronatelor din Industria Ospitalității.

Ospătarii, bucătarii sau personalul de curățenie calificat în domeniu sunt greu de găsit.

Deficitul forței de muncă ajunge până la 25% la nivel național, iar în plin sezon – în orașele turistice – poate ajunge chiar și la 50%, potrivit secretarei generale a Federației, Corina Martin, care solicită guvernanților să ia măsuri:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„România nu atrage un număr suficient de mare de turiști care să ofere în locurile de muncă pe care le avem în industria ospitalității salarii mai tentante.” 

Corina Martin a mai declarat la Europa FM că peste 20% dintre muncitorii necalificați din industria ospitalității sunt străini.

Antreprenorii nu au de ales: preferă să angajeze muncitori străini pentru că românii sunt plecați în străinătate și nu au pe cine altcineva să angajeze.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„S-a ajuns la un număr însemnat de angajați străini. Nu avem de unde să atragem angajați români. Ne-am dori, dar nu avem de unde să îi luăm.”

Potrivit datelor de la Institutul Național de Statistică, numărul de angajați din sectorul hoteluri și restaurante a crescut anul trecut cu aproape 7.000 de persoane, dar cererea de personal calificat rămâne mult peste oferta existentă.

Foto: Shutterstock


Ultimele stiri
Semnificațiile icoanei Nașterii Domnului: Simboluri, izvoare și reprezentări tradiționale | GALERIE FOTO

Părintele greco-catolic Victor Ostropel, despre ce înseamnă „magia” Crăciunului: „Să petrecem această sfântă și dumnezeiască sărbătoare cu simplitate…

Preotul Stănel Roșu, despre însemnătatea Crăciunului: „Trebuie să fim în primul rând oameni, să ne iertăm, să ne…

Crăciunul la ortodocși și catolici, sărbătorit pe 25 decembrie

Amintiri valoroase de Crăciun ale câtorva dintre jurnaliștii Europa FM. Cum arăta odinioară colindatul la sat și copilăria…

Bradul de Crăciun, o tradiție cu rădăcini în Antichitate. Unde a apărut obiceiul împodobirii lui

Obiceiuri de Crăciun, în Transilvania. „Ce presupune „Colinda de ceată bărbătească”, inclusă în patrimoniul mondial UNESCO în 2013…

Studiu: Șase din zece români declară că depășesc bugetul alocat pentru Sărbători. Generația care economisește mai mult |…

Tradiții de Crăciun în Maramureș: Brondoșii de Cavnic, obicei unic în țară, prin care sunt alungate spiritele rele…

STUDIU: De sărbători, Generația Z preferă momente autentice alături de familie și prieteni | AUDIO