Confidenţialitate

Criză de anestezice în cabinetele stomatologice din toată țara

Este criză de anestezic în întreaga țară, iar medicii stomatologi se plâng că stocurile sunt pe sfârșite.

Dentiștii fac economii drastice pentru ca serul să le ajungă pentru cazurile în care nu se poate interveni fără anestezic, relatează corespondentul Europa FM, Claudia Toader.

Lipsa substanțelor care elimină durerea și frica de pe scaunul dentistului riscă să-i lase pe stomatologi fără pacienții care au nevoie de intervenţii medicale uşoare.

În această situaţie s-a ajuns din cauza problemelor pe care le au cei doi producători autorizaţi să pună anestezice stomatologice pe piaţa din România.

Este vorba despre o firmă din Germania, care a oprit producţia pentru că îi lipseşte substanţa activă folosită la fabricarea anestezicelor şi de firma din Franţa, care a epuizat deja stocul destinat României.

Aceasta ar urma să livreze o primă tranşă cât de curând, în urma demersurilor făcute de oficialii de la Agenţia Naţională a Medicamentului şi din Ministerul Sănătăţii.

Deocamdată nu se poate estima consumul şi nu se ştie dacă firma franceză va putea sigura necesarul pieţei româneşti.

Între timp, unii medici din ţară au ajuns să cumpere anestezice direct de pe piaţa europeană, pentru care plătesc mai mult decât pe substanţele livrate în România.

Ca să nu-și piardă pacienții, unii medici au ajuns să cumpere soluțiile necesare direct din străinătate, la prețuri mult mai mari.

Oficialii din sănătate spun că au făcut demersurile necesare pentru rezolvarea crizei, dar nu se știe exact când se va întâmpla acest lucru.