Confidenţialitate

Criza coaliției de guvernământ așteaptă medierea președintelui Iohannis

În criza de la vârful coaliției guvernamentale, este așteptată medierea șefului statului. O întâlnire ar putea avea loc, astăzi, la Palatul Cotroceni, potrivit unor surse politice.

USR-PLUS i-a retras premierului PNL sprijinul politic, după ce Florin Cîțu l-a destituit pe Vlad Voiculescu din postul de ministru al Sănătății, pe motiv că a decredibilizat imaginea instituției.

Alianța a reproșat că decizia “imatură politică” a șefului executivului, pentru că nu a fost precedată de o consultare prealabilă și de o evaluare a activității ministeriale. Într-o postare pe Facebook, vicepremierul Dan Barna a scris, aseară, că Florin Cîțu și-a plănuit acțiunea, pentru o “victorie măruntă de orgoliu”.

Mai mulți liberali îl criticaseră pe Vlad Voiculescu, mai ales după evacuarea în grabă, la ceas de seară, a Spitalului Foișor pentru a transporta acolo pacienți Covid și după tragedia de la unitatea mobilă de Terapie Intensivă de la “Victor Babeș”, unde 3 paciente au murit după ce instalația de oxigen a cedat.

Controversatul ordinul al Ministerului Sănătății, care modificase criteriile de carantinare a localităților și care a ajuns în Monitorul Oficial fără înștiințarea premierului, a fost revocat de acesta aseară, după ce Florin Cîțu a preluat interimatul portofoliului Sănătății, cu girul președintelui Klaus Iohannis.

Documentul purta semnătura Andreei Moldovan, care și-a pierdut funcția de secretar de stat.

Inițial, interimar la șefia Ministerului Sănătății fusese propus vicepremierul Dan Barna, dar acesta a refuzat dat fiind actualul context tensionat.

Florin Cîțu se bucură, în continuare, de susținerea PNL pentru conducerea guvernului, după cum a precizat liderul liberalilor, Ludovic Orban.

Din tabăra puterii, UDMR a luat act de situație și s-a limitat să transmită că demiterea unui ministru este prerogativa premierului.

Ședința de guvern de ieri a fost reprogramată pentru astăzi. Este neclar dacă miniștrii USR-PLUS vor participa.

Social-democrații – care inițiaseră o a doua moțiune împotriva lui Vlad Voiculescu, a cărui destituire o consideră tardivă – au anunțat că nu vor susţine în Parlament vreun guvern minoritar PNL.

Dacă partidele din coaliţie nu dezamorsează actuala criză, PSD consideră că singura soluţie o reprezintă alegerile anticipate.