Confidenţialitate

Cristian Tudor Popescu: Minerii sunt problema României din anii ’70. Exploatarea din Valea Jiului nu a fost rentabilă | VIDEO

Adriana Nedelea și Cristian Tudor Popescu au discutat, luni, la Piața Victoriei, despre nemulțumirile minerilor din Valea Jiului.

Cristian Tudor Popescu
a spus, cu acest prilej, că problema minerilor din România este una mai veche, de pe vremea comunismului:

„Minerii sunt problema României din anii ’70. Exploatarea de cărbune din Valea Jiului nu a fost niciodată rentabilă. Cărbunele românec, al nostru, nu e de calitate, acolo e un cărbune cu un coeficient caloric slab, nu avem cărbune superior, noi avem huilă, avem multă turbă, cărbune care nu a fost carbonificat suficient, avem exploatare de cărbune de suprafață.”

Din acest motiv, gazetarul și scriitorul spune că exploatarea de cărbune din România nu este una eficientă. În plus, acest tip de industrie se apropie de sfârșit, susține Cristian  Tudor Popescu:

„Această industrie nu mai are niciun viitor, în 10-15 ani în Uniunea Europeană nu va mai fi nicio extracție de cărbune care să fie ars în termocentrale, europenii renunță la asta, încearcă să înlocuiască arderea de combustibili fosili cu energia verde.”

Drept urmare, Cristian Tudor Popescu spune că premierul ar trebui să ia atitudine și să le transmită românilor nu faptul că nu va exista o altă mineriadă în mandatul său, așa cum a declarat luni, ci să pregătească tranziția minerilor către alte profesii:

„Ar trebui să spună domnul Cîțu <<la sfârșitul mandatului meu nu vom mai avea exploatări miniere în Valea Jiului;. Minerii au dreptate acum să-și ceară salariile, munca aceea este groaznică. Această muncă ar trebui să nu mai existe. Ce să facă? Să facă autostrăzi, să lucreze în construcții. (…) Să le dea salariile acum oamenilor, să vadă cine sunt responsabilii care au lăsat să se ajungă la această situație, după care să înceapă operațiunea anunțată.”

Cât despre declarațiile ministului Muncii, Raluca Turcan, care a dat 3 luni conducerii CEH pentru a veni cu un plan de reorganizare, gazetarul și scriitorul spune că singurul scenariu pe care ar trebui să-l ia în calcul guvernanții ar trebui să fie dezafectarea minelor:

„Nu se va reorganiza nimic, nu există nicio posibilitate de reorganizare, există posibilitatea de desființare controlată. Singura posibilitate este această dezafectare a minelor din Valea Jiului, cu grijă pentru oameni și într-un anume timp, etapizat.”

Urmăriți în continuare emisiunea integrală: