Confidenţialitate

Cristian Tudor Popescu, la Piața Victoriei: Virusul evoluează, evoluăm și noi odată cu el?

Cristian Tudor Popescu a spus, la Piața Victoriei, că se teme să nu scadă rata de vaccinare anti-Covid, pe fondul anunțului privind relaxările unor măsuri impuse până acum de autorități:

„Mi-e teamă să nu scadă rata de vaccinare din pricina acestor măsuri. Le-aș spune europenilor FM să țină seama de  un lucru, că eu sunt omul negru aici, va fi și al 4-lea val al pandemiei, va fi, spre toamnă, așa arată toate graficele epidemiologilor. Prin urmare, o altă consecință psihologică a acestor măsuri anunțate ar fi lăsarea deoparte a măștii, mai puțină atenție la distanțare, mai puțină atenție la dezinfectare, tot din această cauză.”

Pericolul nu a trecut, amintește gazetarul și scriitorul, care adaugă că nu este cazul să renunțăm la măsurile de protecție anti-Covid:

„Sper ca oamenii să înțeleagă că nu a trecut pericolul, chiar dacă se iau aceste măsuri, care sunt și ele necesare în ultimă instanță,  în primul rând din punct de vedere economic, ca să mai meargă unitățile acestea atât de văduvite în ultimul an, și cele din HORECA și cele din industria spectacolului și în plus din punct de vedere psihologic, să se mai relaxeze oamenii pentru că e greu de un an de zile această tensiune. Se iau măsuri, sună bine, eu aș zice să rămânem cu maca pe figură, să rămânem cu distanțarea, chiar și în aceste zile în care fi greu, de pildă de Paște nu știu ce o să fie la mare, la munte, pe unde se duce lumea. Ar fi păcat, după ce, iată, am reușit acum să ajungem la o scădere a infectărilor, ele să se ducă în sus.”

Să nu uităm că în alte locuri de pe glob lucrurile stau mult mai grav, adaugă Cristian  Tudor Popescu, care dă exemplul Indiei:

„ Pandemia nu e numai în  România, oamenii se gândesc în general, au acest orizont de analiză, asupra țării în care se află în primul rând. Aici, cum e aici? Aici, uite, a scăzut sub 3,5, e bine, avem relaxare, ce se întâmplă, însă,  în altă parte, care e departe, e o parte departe, ce se întâmplă acum în India? În India sunt acum 17 milioane de infectați, sunt sute de mii de morți, sunt vreo 300.000 de noi infectați în ultimele 24-48 de ore, e o tulpină mai virulentă decât tot ce am avut până acum.  Acolo, vă spun așa, o informație, a crescut de 3 ori prețul lemnelor pentru incinerări, pentru că nu mai fac față incineratoarele și oamenii sunt arși pe străzi acolo. Lucrurile sunt scăpate de sub control și o să spuneți <<da, domnule, dar India e departe>>, așa cum spuneam în inauarie 2020 <<da domnule, dar China e departe>>. Nu e departe, avem deja  un caz de tulpină indiană în Grecia, deci în Uniunea Europeană.”

Accesul tot mai mare la vaccinare este un lucru bun pentru revenirea la normalitate, spune Cristian Tudor Popescu, care propune ca, de la 1 iunie, accesul oamenilor la restaurante, spectacole și chiar la plajă să se facă pe baza unei dovezi care să arate imunizarea anti-Covid:

„ Înlesnirea accesului spre vaccinare, astea sunt măsuri foarte bune, dar trebuiau luate mai demult. Ca să faci drive-through, ca să nu mai coboare omul din mașină, era nevoie să așteptăm până acum? Era așa de greu de rezolvat problema asta? Dar ele sunt bune, sigur că da. De aceea am propus ca, după 1 iunie, să se intre în aceste zone ale restaurantelor, ale industriei spectacolului, pe plaje și așa mai departe, să se intre cu certificat de vaccinare. De ce am propus asta? Pentru că acum e corect, acum o lună nu era corect. De ce? Pentru că acum o lună așteptai să faci vaccin, puteai să aștepti 25-30 de zile până când să ajungi să te vaccinezi cu prima doză.”

Cristian  Tudor Popescu a oferit exemplul Israelului, adăugând că nu poate fi vorba de o încălcare a drepturilor unei persoane să ceri certificat de vaccinare pentru a permite accesul oamenilor la restaurant:

„În Israel, iată că s-a putut. Vrei la restaurant, vrei la bar? Foarte bine, cu vaccin. Nu mi se pare nicio încălcare a drepturilor omului pentru că restaurantul, barul, industria spectacolului, a divertismentului, astea nu sunt niște nevoi esențiale ale omului.  Drepturile omului se referă la nevoile lui de bază, dreptul la educație, la muncă, la sănătate, la liberă circulație, în regulă, astea trebuie respectate, dar dreptul ca să te duci la cârciumă, domnule, prezintă certificatul de vaccinare.”

Dacă nu vom reuși să evoluăm, atunci virusul va fi mereu cu un pas înaintea noastră, a concluzionat gazetarul și scriitorul Cristian Tudor Popescu:

„Virusul evoluează și atunci mă întreb: evoluăm și noi odată cu el? Adică în anul ăsta și ceva de pandemie, oamenii s-au maturizat suficient? Au învățat suficient din ce li s-a întâmplat, au evoluat ca atitudine față de virus? Pentru că, dacă nu reușești să ții pasul cu virusul, dacă noi nu evoluăm, de asemenea au evoluat produsele oamenilor de știință, trebuie să evoluăm și noi odată cu medicina, cu oamenii de știință. Dacă nu evoluăm, dacă rămânem pe loc, atunci cu toate eforturile care se fac, virusul va fi mereu cu un pas înaintea noastră.”