Confidenţialitate

Cristian Tudor Popescu, în Piața Victoriei: „Absența la vot cere dictatură” | Calculul care răstoarnă clasamentul obișnuit al partidelor

Absenteismul la vot în momente politice importante echivalează cu validarea unei viitoare dictaturi chiar de către popor, a explicat scriitorul și gazetarul Cristian Tudor Popescu în dezbaterea din emisiunea „Piața Victoriei” de la Europa FM.

Ca peste tot în Europa, alegerile din 26 mai au, în primul rând, o miză internă. Iar această miză  este în acest moment mult mai bine înțeleasă de Putere decât de alegători. O demonstrează, între altele, recentul episod al întâlnirii dintre prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, candidat al socieliștilor europeni pentru președinția Comisiei Europene după scrutinul din 26 mai, și premierul Viorica Dăncilă. Condițiile dure puse Guvernului României, potrivit unor surse apropiate discuțiilor, nu au fost încă făcute publice, cu toate că extind semnificativ recomandările coprinse în Raportul MCV.

„E vorba de interese politice și de o parte și de cealaltă aici: domnul Timmerman ar fi putut să pună piciorul în prag și să meagă spre activarea articolului 7 („opțiunea nucleară” din Tratatul Uniunii Europene, n. red.). Nu o face, au găsit acest mod de a întinde pelteaua.Atât domnul Dragnea, cât și Domnul Timmermans au interesul acum să nu se întâmple nimic acum, până la aceste alegeri, a căror importanță o înțelege foarte bine domnul Dragnea spre deosebire de cei care intenționează să nu vină la vot. Avem de votat niște partide care vor să scoată România din Europa și niște partide care nu vor să o scoată din Europa. Fiecare cu oile lui negre, dar există această deosebire”, atrage atenția Cristian Tudor Popescu.

Gazetarul admite că a fost multă vreme convins „că românii pot învăța să voteze, că a vota nu e dat de la Dumnezeu, ci se învață – ca o limbă străină, ca economia, ca matematica -, că odată cu trecerea timpului vor ajunge cetățenii români să devină din ce în ce mai iscusiți în materie de vot”. „Constat că m-am înșelat. Concetățenii noștri se încăpățânează să nu învețe”, mai spune Cristian Tudor Popescu în fața datelor sociologice legate de absenteism. În ciuda unor clișee de discurs politic, cifrele arată că cea mai mare parte dintre cei care absentează regulat de la vot unt în ultimii ani cei care au absolvit doar școala generală sau o școală profesională și care nu se îndreaptă automat spre stânga, ci aleg neimplicarea.

Moise Guran: „Acum miza e alta: urmează o rafală de patru runde electorale”

După 1990, românii au venit la vot de cele mai multe ori furioși, este cde părere jurnalistul Moise Guran. „Nu putem face abstracție de faptul că în ultimii 30 de ani nația s-a prostit, nivelul intelectual al românilor a scăzut. Sigur că e un cerc vicios – pe măsură ce tot mai puțini participă la vot, pe măsură ce exigența față de aleși scade și calitatea aleșilor e din ce în ce mai proastă. Dar aceste alegeri europarlamentare au puțin în comun cu celelalte runde anterioare de alegeri europarlamentare. Lumea se va duce nu ca să-i trimită pe Dacian Cioloș, pe Rareș Bogdan sau pe Rovana Plumb în Parlamentul European, ci ca să dea o palmă cuiva”, spune jurnalistul.

Indiferent de consecvența de până acum a electoratului indiferent, miza alegerilor din 26 mai este, în opinia sa, mai mare decât a celor anterioare: Acum miza e alta. Urmează o rafală de patru runde electorale care se determină una pe alta.Europarlamentarele vor da un șut sau nu cuiva – lui Liviu Dragnea, probabil -, după care la prezidențiale va conta ce se întâmplă la europarlamentare, după prezidențiale, rezultatul va influența alegerile locale din 2020 care va influența în mod decisiv alegerile parlamentare. Suntem pe niște trepte, nu-mi dau seama dacă le urcăm sau cădem de pe ele, adaugă Moise Guran.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Cristian Tudor Popescu: „Problema este <România mai e pe listă pentru Europa? Sau nu?>”

Pentru Cristian Tudor Popescu, 26 mai înseamnă alegerea între a fi pro sau contra Uniunii Europene, în interiorul sau în afara Europei, de facto. Problema nu e dacă vrem să fie nu-știu-cine de la PSD, PNL sau USR la Bruxelles. Problema este <România mai e pe listă pentru Europa? Sau nu?>. Iar dacă o asemenea întrebare nu reușește să mobilizeze oamenii din țara asta, dacă pe români nu îi interesează apartenența lor la Europa, atunci să ne ducem pe urmele lui Genghis Khan. (…) Absența la vot cere dictatură. Poți să votezi ce vrei. Pe X, pe Y, de stânga, de dreapta. A nu te duce la vot când absența la vot crește foarte mult înseamnă că poporul își cere dictatura”, spune scriitorul.

În opinia sa, în ciuda propriilor vulnerabilități, România este într-un moment privilegiat: „Acum România este un stat important pentru UE din pricina situației dificile a Uniunii Europene care are nevoie, în condițiile de centrifugare pe care le imprimă atât Brexitul, cât și Italia, Polonia sau Ungaria sau mișcările de dreapta din Franța, toate aceste mișcări care primejduiesc unitatea UE fac ca România să fie importantă în acest moment. Și tocmai asta mă scoate din minți uneori – ocazia e formidabilă pentru noi de a căpăta un loc mai greu, mai important în Uniune în acest moment dificil. Dacă nu, nu vor pieri nici Franța, nici Germania, nici Benelux-ul, însă noi putem ajunge în rigola Uniunii Europene.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Cristian Tudor Popescu a vorbit și despre recentul protest #șîeu, rămas fără efecte dacă entuziasmul de pe rețelele de socializare nu va fi transformat într-o opțiune la urne. „Când a avut loc această formă de protest eu am avut două probleme – ca să te oprești din lucru trebuie să și lucrezi și e ușor să stai. Aș fi foarte fericit ca toți cei care au participat la acest protest stătător să se miște pe 26 mai și să facă ceva – să se ducă la vot. Eu atât aș vrea ca acești oameni care s-au manifestat din 2016 și până acum atât ieșind în stradă, cât și pe rețelele de socializare să vină la vot. Atunci rezultatul alegerilor se schimbă”, este convins gazetarul.

Un procentaj de cel puțin 10% în plus față de prezența de până acum – rămasă în jurul a 30% – ar schimba clasamentul obișnuit al partidelor (PSD, PNL, alții), artă un calcul matematic făcut de Cristian Tudor Popescu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.