Confidenţialitate

Cristian Tudor Popescu, după votul din Consiliul JAI: „România și-a făcut datoria / Austria a întreprins o lovitură de stat împotriva UE”

Diplomații români au făcut tot ce le-a stat în putință pentru ca țara noastră să adere la spațiul Schengen, spune gazetarul și scriitorul Cristian Tudor Popescu, după ce Austria și Olanda s-au opus aderării României și Bulgariei la zona de liberă trecere.

Nu li se poate reproșa nimic oficialilor români, este de părere gazetarul Cristian Tudor Popescu:

„Nu știu ce li s-ar putea reproșa președinției, guvernului, tuturor celor care s-au implicat în acest demers.  Au făcut tot ce le-a stat în putință, au reușit lucruri deosebite cum ar fi întoarcerea convingerilor Olandei, care a ajuns, iată, să voteze pentru România, mă rog, cu Bulgaria e o chestie separată.”

Consecințele votului din cadrul Consiliului JAI

Nimeni nu ar fi putut să-i întoarcă pe austrieci din a vota contra intrării României în spațiul Schengen, mai argumentează Cristian Tudor Popescu:

„În ceea ce privește Austria, nu văd cine ar fi putut să facă ceva în fața acestei acțiuni de comando-terorist al Austriei. Acțiunea de blocare a României de către Austria a fost declanșată în ultimele cu 2-3 sătpămâni prin  surprindere totală, nu avea de unde să știe nimeni din conducerea României de vreme ce nici Austria nu știa ce are de gâd cancelarul Nehammer, cancelarul și partidul său, după cum se vede din atitudinea presei austriece, a altor politicieni austrieci. A fost un blitzkrieg pe care l-a lansat Austria României din interese politice interne care nu au fost analizate, nu are rost să mai intrăm în asfel de detalii, au făcut lucrul acesta în cel mai obstrucționist mod cu putință, jignitor, nedrept pentru România, neaducând niciun argument, nevrând să ia în considerare datele, faptele prezentate de organismele europene în legătură cu migranții din S-E Europei. Este o acțiune bazată pe principiul așa vrem noi.”

România a îndeplinit toate condițiile necesare aderării la spațiul de liberă trecere, mai spune gazetarul, iar consecințele votului de joi din cadrul Consiliului JAI ar putea să fie mult mai mari:

„Este un gest care din punct de vedere oficial, la nivelul Uniunii Europene acest gest nu este justificabil în niciun fel, Austria nu a adus niciun argument pentru această atitudine. (…) România și-a făcut datoria în situația de față, faptul că Austria poate să blocheze accesul României este o problemă de funcționare a Uniunii Europene. Austria a întreprins o lovitură de stat împotriva Uniunii Europene, statul fiind Austria. Aceasta este o lovitură grea cu consecințe care se vor vedea, deja Bulgaria amenință că va boicota toate deciziile Uniunii Europene de acum înainte în legătură cu migranții, se crează un precedent teribil.”

Unanimitate, o problemă a Uniunii Europene

Problema o reprezintă de fapt modul în care se iau decizii de acest fel, explică gazetarul Cristian Tudor Popescu:

„Cred că ăsta este cuiul ruginit din inima Uniunii Europene care poate să o distrugă chiar, acest consens, această unanimitate, care după părerea mea este un concept stupid, unanimitatea nu este o modalitate democratică. Am spus asta de un an de zile tot repet, unanimitatea este un mecanism specific dictaturii.”

În ciuda votului negativ, România nu a pierdut, întrucât a strâns în jurul său susținerea majorității țărilor din UE, mai explică gazetarul:

„România, după părerea mea, deși nu a fost admisă acum, este în câștig. Din punctul de vedere al imaginii ei în Europa, al poziției ei între statele europene, România iese în câștig acum. (…) România nu va dispărea de pe hartă acum că nu intră în Schengen, sigur că o să pierdem bani în continuare, o să ne fie greu, dar continuăm demersurile pentru a intra în Schengen și mai devreme sau mai târziu vom intra acolo.”

Urmăriți în continuare intervenția gazetarului Cristian Tudor popescu la Europa FM:

Citește și: Comisarul european Ylva Johansson: Aderarea României și Bulgariei la Schengen, prioritatea mea în mandatul acesta