Confidenţialitate

Cristian Tudor Popescu, despre protestatari: Când îi aud strigând „Libertate”, mi se suie sângele la cap. Nu-i interesează de nimic

Cei care au strigat <<Libertate>> la protestele anti-restricții nu au habar ce înseamnă să nu ai parte de ea, spune Cristian Tudor Popescu, în dialog cu ascultătorii Europa FM.

Scopul protestor din ultimele zile era acela de a instiga și mai mulți oameni, susține gazetarul și scriitorul:

„Aceste proteste n-au avut niciun efect asupra populației majoritare, care contează, asupra oamenilor serioși. Sunt un grup restrâns, n-au reușit să stârnească, de asta au ieșit ei în stradă, sperând să instige populația, să li se alăture, n-au reușit.”

Este clar că protestatarii care au scandat <<Libertate>> nu au nici cea mai mică idee ce înseamnă, de fapt, să nu ai parte de acest drept, susține Cristian Tudor Popescu:

„Când îi văd pe acești tineri și minori, când îi văd viguroși, bine îmbrăcați, plesniți de sănătate, când îi aud strigând <<Libertate>>, vă mărturisesc că mi se suie sângele la cap. Nu vreți să știți ce înjurături îmi trec prin minte. O săptămână să fie România ca în ’85, ’86, ’87, ’88, ’89 și să trăiască ei în bezna aia gălbuie, tuberculoasă. Dacă te duceai să te uiți mai lung la statuia lui Lenin, (…) pur și simplu te plimbai prin față pe acolo, în maximum 3 minute apăreau 2-3 inși, în costume de gata, care veneau și te întrebau <<dumneavoastră ce faceți, cu ce vă ocupați, actele, aveți loc de muncă?>>. Te luau pentru simplul fapt că te uitai pe stradă.”

Acum, cei care ies în stradă o fac fără a se gândi la cei dragi și nici la medicii aflați, de mai bine de un an de zile, sub o presiune enormă, este de părere gazetarul și scriitorul:

„Atunci se murea de foame, nu acum, știe puștimea asta ce e foamea, ce e frigul, sau le pasă? Și atunci le mureau părinții și bunicii pentru că nu erau medicamente, acum mor că îi ucide această boală și ei ies în stradă și strigă <<Libertate>>? N-aveți cum să-i convingeți, sunt o generație în neștire, ignoranți, habar n-au, nu-i interesează de nimic, Sunt de un egoism feroce, sălbatic, riguros. Eu mă gândesc doar la ce trebuie să fie în sufletele medicilor când aud <<asasinii, criminalii>>, medicii care se află într-o continuă degradare din pricina epuizării și când văd atâția oameni murind zilnic în fața lor.”

În schimb, Cristian Tudor Popescu spune că a fost impresionat de o afirmație făcută de fiica cântăreței Gabi Luncă, care a declarat că nu se consideră mai presus de alți oameni în ceea ce privește regulile privind priveghiul și înmormântarea în pandemie:

„M-a impresioant atitutidea unei doamne, fiica cântăreței Gabi Luncă. Au venit la comemorare, care are loc la Romexpo, respectându-se toate regulile. În vreme ce era instigată, întârâtată, de respectivul jurnalist, jurnalistă, <<nu puteți să vă luați rămas bun de la decedată, nu ieșiți cu furci cu topoare?>>.  Răspuns cu o demnitate reținută: <<doamnă, suntem rromi, dar nu ne considerăm altfel de ceilalți oameni, dacă alții au putut să-i petreacă fără prezența fizică a rămășițelor pământești, atunci o să putem și noi. Noi ne-am luat rămas bun de la mama înainte de a fi întubată. Mama avea o melodie: trandafirii nu se duc la înmormântare>>.”

Urmăriți în continuare emisiunea integrală:

Foto: Inquam Photos: Bogdan Ioan Buda