Confidenţialitate

Cristian Tudor Popescu, despre tragedia de la Matei Balș: Vom avea un nou incendiu și alți morți

Cristian Tudor Popescu a declarat, vineri, despre incendiul de la Matei Balș, că problema nu o reprezintă faptul că în unitatea medicală era frig, ci că personalul medical ar fi acceptat ca aparținătorii pacienților să aducă în spitale aeroterme:

„Asta a fost principala preocupare, să se găsească niște mărturii că era frig în spital. E frig în toată Capitala, e frig în blocuri, dar nu aceasta este cauza. Dacă este vorba de aeroterma respectivă, cu cine a vorbit din spital, cu ce medic, cine anume a aceptat să apară aeroterma în salon?”

Gazetarul a spus, la Europa FM, că oamenii trebuiau să reclame lipsa de căldură pentru ca pacienții să fie transferați în alte unități medicale:

„Dacă e frig în spital, atunci faci reclamație conducerii spitalului. Dacă conducerea nu e în stare, atunci sunt transferați bolnavii în alte spitale. Nu aduci o aerotermă care este acceptată acolo.”

Cristian Tudor Popescu a reamintit cazul incendiului de la Piatra Neamț, acolo unde expertiza este încă în desfășurare, la câteva luni de la producerea incidentului:

„E al nu știu câtelea incendiu în spital. De la incendiul de la Piatra Neamț nu s-a tras nicio concluzie, ancheta nu a oferit cauzele, responsabilitățile. Sunt trei luni de  la ce s-a întâmplat la Piatra Neamț. E un spațiu relativ restrâns, vectorii pe care trebuie să-i introduci în soft sunt relativ puțini în raport cu alte situații. Vine și ne spune că se lucrează din greu? Dați-mi voie să nu iau de bun acest răspuns, aveau timp destul.”

În plus, gazetarul a mai spus că, în viitorul apropiat, grija politicienilor va fi să arunce vina în tabăra opusă, în loc să rezolve problemele din sănătate:

„Fiecare va încerca să tragă spuza pe turta lui, premierul a declarat deja că este foarte plăcut impresionat de reacția autorităților. Se va continua demonizarea adversarului politic. (…) Vom vedea în continuare aceste aruncări cu dejecții, în încercarea de a compromite adversarul politic.”

Mai mult, Cristian Tudor Popescu este de părere că vom avea parte de astfel de incidente și în viitor:

„Vom avea un nou incendiu și alți morți, spitalele din România, mai ales pe fondul pandemiei, pocnesc ca floricelele de porumb în tigaie.”