Confidenţialitate

Noile legi ale Educației: Salarizarea cadrelor didactice va fi progresivă iar bursele pentru elevi vor crește, anunță Ligia Deca | AUDIO

Salarizarea cadrelor didactice va fi progresivă, iar la bază va fi salariul mediu brut pe economie. E una dintre noutățile aduse de proiectele legilor educației prezentate luni de ministrul Ligia Deca.

Autoritățile își propun să încurajeze profesorii să lucreze în localități mici din mediul rural: ar urma sa primeasca 5 salarii brute, dar condiția este să rămână 5 ani în acea localitate.

De asemenea va crește finanțarea per elev în cazul școlilor din zonele defavorizate:

„Cu 75% creștem pentru ante-preșcolari și preșcolari pentru că acolo este nevoie de o cu totul altă resursă umană cu 100% pentru elevii care au nevoie de servicii de tip școala din spital. Deasemenea, asigurăm finanțare pentru unitățile de învățământ sub efectiv, adică cele cu sub 300 de elevi înscriși. Alte lucruri noi; alocarea a 20% din finanțarea de bază pentru bunuri și servicii și formarea profesională. Când ne uitam pe execuțiile bugetare, peste 90 și ceva la sută mergea înspre salarii, ne propunem să schimbăm acest lucru și să stabilim un procent minim în lege care să fie dedicat bunurilor și serviciilor și formării profesionale a cadrelor didactice.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Ligia Deca mai spune că proiectul de lege a învăţământului preuniversitar prevede creşterea burselor pentru elevi, de la 200 la 450 de lei. Iar cei cu performanțe școlare înalte ar urma sa poata promova doi ani de studiu într-un an şcolar.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Citește și: Noile legi ale Educației: Profesorii acuzați de comportament violent vor fi scoși de la cursuri pe perioada cercetării, dar vor beneficia de salariu | AUDIO