Confidenţialitate

Cristian Popescu Piedone, eliberat din arest

Fostul primar al sectorului 4 Cristian Popescu Piedone și cele două angajate din primăria de sector, arestați sâmbătă, vor fi puși în libertate, după ce Curtea de Apel București le-a admis contestațiile.

Decizia a fost luată de judecătorul Luchian Constantin Constantinesccu.

Acesta a admis contestațiile celor trei inculpați la măsura arestului preventiv dispusă în 7 noiembrie de Tribunalul București.

Decizia este definitivă, astfel că Piedone, Luminiţa Larisa Ganea și Aurelia Iofciu vor fi puși în libertate.

Piedone este acuzat de abuz în serviciu și fals intelectual, privind emiterea autorizației de funcționare pentru clubul Colectiv, unde un incendiu a izbucnit pe 30 octombrie, ducând la decesul a 50 de persoane și rănirea a peste 150.

Aurelia Iofciu, șefa Serviciului autorizări comerciale din Primăria Sectorului 4, şi Luminiţa Larisa Ganea, angajată la acelaşi serviciu, sunt la rândul lor acuzate de procurorii DNA de complicitate la abuz în serviciu și la fals intelectual.

În motivarea deciziei de arestare a celor trei de la Tribunalul Bucureşti se arată că procurorii au argumentat că primarul și cele două angajate nu au făcut niciun demers din cele stipulate în atribuțiile lor, atunci când au eliberat autorizația de funcționare pentru Colectiv, “nici măcar demersul minim şi firesc de a analiza şi de a număra documentele depuse de solicitant”.

Procurorii au invocat și faptul că “inculpatul Popescu Cristian Piedone a desfăşurat activitate şi în domeniul alimentaţiei publice, anterior funcţiei de primar, aşa încât rezultă un tablou complet al indolenţei sale în aprecierea că acordarea de autorizaţii se rezumă la declaraţii pe proprie răspundere, o sumă de bani achitată la ghişeu drept taxă şi câteva documente formale”.

“De altfel, în acelaşi mod se manifestă şi comportamentul celor două inculpate, concordant modului de lucru imprimat de primar la Sectorul 4”, au mai arătat procurorii.

Anchetatorii le acuză pe Aurelia Iofciu și Luminiţa Larisa Ganea că l-au sprijinit pe primarul Sectorului 4 în emiterea celor două acte administrative, cu încălcarea dispozițiilor legale și prin atestarea unor împrejurări necorespunzătoare adevărului, “în sensul că cea din urmă le-a întocmit, iar prima menționată le-a avizat”.

În ceea ce priveşte absența avizului de prevenire şi stingere a incendiilor între documentele necesare eliberării autorizației, judecătorul a reținut că, deşi iniţial Legea nr. 359/2004 prevederea emiterea acestui certificat fără obţinerea înainte de către agentul economic a avizelor/autorizaţiilor în domeniul sanitar, sanitar-veterinar, protecţiei mediului, protecţiei muncii şi a celui de prevenire şi stingere a incendiilor ci doar declaraţia agentului economic din care să rezulte că îndeplineşte condiţiile de funcţionare prevăzute de legislaţia specifică, pentru activităţile declarate, ulterior legea a fost modificată prin Legea nr. 159/15.06.2007. Acest din urmă act excludea din categoria domeniilor pentru care declaraţia pe proprie răspundere echivala cu aviz/autorizaţie emise de autoritatea competentă avizul/autorizaţia PSI (pentru prevenirea şi stingerea incendiilor).

Obligativitatea obţinerii acestui aviz în vederea funcţionării era şi este prevăzută de Legea nr. 307/2006 şi Hotărârea de Guvern nr. 1739 din 13/12/2006. Astfel, acest din urmă act normativ stabileşte că se supun avizării şi/sau autorizării privind securitatea la incendiu “clădiri sau spaţii amenajate în clădiri, având destinaţia de alimentaţie publică, cu aria desfăşurată mai mare sau egală cu 200 m2”, se arată în motivare.

Cine l-a eliberat?

Surse judiciare spun că Luchian Constantin Constantinescu, judecătorul de la Curtea de Apel București care a dispus eliberarea din arest a lui Piedone, este colegul de complet al Vioricăi Costiniu.

Alături de aceasta, el a dat sentința în dosarul transferurilor din fotbal. Cauza a fost ulterior rejudecată.

Pe 12 noiembrie 2012, Ioan Becali a fost condamnat la opt ani de închisoare cu executare, Victor Becali şi Cristi Borcea au primit cîte şapte ani, George Copos – cinci, Mihai Stoica – patru, iar Jean Pădureanu, Gheorghe Popescu şi Gigi Neţoiu – cîte trei ani de închisoare cu suspendare.

Ulterior, Înalta Curte a decis rejudecarea dosarului.

Motivele: judecătorii de la Curtea de Apel au respins toate probele cerute, nu i-au ascultat temeinic pe cei opt inculpați și au dispus condamnarea în baza unor probe pe care Tribunalul București le invalidase.

În urma rejudecării, tot la Curtea de Apel, toți inculpații au primit pedepse cu executare.