Confidenţialitate

Cristian Pîrvulescu, despre Regina Elisabeta: „Un asemenea respect față de rolul politic al monarhului o să vedem foarte rar” | VIDEO

Moartea Reginei Elisabeta a II-a reprezintă sfârșitul unei epoci, consideră politologul Cristian Pârvulescu, invitat în emisiunea România în Direct, la Europa FM. În același timp, acesta crede că Regele Charles al III-a va fi mult mai prezent în viața publică.

Un sfârșit de epocă, așa cataloghează Cristian Pîrvulescu, politolog, moartea Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii

„E un sfârșit de epocă, pe mine m-a dus gândul din primul moment la moartea Reginei Victoria și la faptul că atunci o epocă se încheia. Cele două regine care au avut o durată mare a domniei, au marcat fiecare secolul său, secolul 19 respectiv secolul 20, chiar dacă regina a continuat și în secolul 21 dar e este un monarh al secolului 20  (…). O lume se schimbă, fie că ne place fie că nu, lumea Elisabetei a II-a încetul cu încetul a dispărut, dar e un simbol puternic al unei Europe puternice, al unei Marii Britanii care s-a redescoperit după pierderea imperiului colonial, al epocii de după căderea comunismului, al epocii de modernizare rapidă a societății.”

Nu a fost tot timpul o domnie apreciată de popor însă una care cu siguranță a marcat istoria lumii

„Oricât de controversată ar putea să fie o astfel de moștenire, ea nu poate să nu marcheze istoria. 15 prim-miniștri, începând cu Churchill, care în momentul decesului tatălui său, atunci când a preluat tronul și până la Liz Truss, care a preluat mandatul marți, o regină care își duce mandatul până la final, un asemenea respect față de rolul politic al monarhului o să vedem foarte rar. Sigur, nu era implicată în problemele politice.”

Este vremea, așadar, pentru o nouă epocă, una în care este posibil ca monarhia britanică să se adapteze la vremurile actuale. „Mă aștept ca Charles al III-lea, Carol al III-lea să fie mult mai prezent, în limitele constituției flexibile”, a spus politologul Cristian Pîrvulescu, la Europa FM:

„Lucrurile se vor schimba cu siguranță, Charles este un Carol al III-lea, este deja o altfel de personalitate, are o viziune cât se poate de clară și cred că va marca un proces de tranziție în ceea ce privește monarhia constituțională britanică. Poate că nu este la fel de susținut de opinia publică precum Regina Elisabeta, dar nu este la fel de ostilă față de cum era acum 25 de ani în momentul morții prințesei Diana.”

Urmăriți în continuare emisiunea România în Direct:

Citește și: De ce a fost activat „Planul Unicorn” după moartea Reginei Elisabeta a II-a. Protocolul a fost gândit încă din anii ’60

Foto: Shutterstock