
Președintele Klaus Iohannis a demisionat luni, 10 februarie, și va pleca din funcția de șef al statului miercuri, 12 februarie. Potrivit Constituției, la Cotroceni ar putea veni președintele Senatului, respectiv Ilie Bolojan. În caz că acesta nu va putea sau nu va dori să preia interimatul, funcția de președinte al statului ar pitea fi preluată de președintele Camerei Deputaților. În prezent, Camera Deputaților este condusă de Ciprian Constantin Șerban – PSD.
Cristian Pîrvulescu: „Nu cred că s-a rezolvat criza, ci doar s-a detensionat situația. Criza se va menține până după alegerile prezidențiale”
„Nu e o surpriză foarte mare, pentru că de vineri se specula despre o asemenea posibilitate. Ieri, la un post de televiziune, Crin Antonescu invoca o asemenea posibilitatea, deci nu este chiar o surpriză. Deși săptămâna trecută, președintele spunea la Bruxelles că va continua până la sfârșitul mandatului, dar între timp situația a devenit de nesusținut, pentru că presiunile veneau din absolut toate părțile. Votul de astăzi din Parlament a contat și el, dar cred că decizia președintelui era luată de la sfârșitul săptămânii trecute, în condițiile în care aproape toți liderii coaliției îi cereau în mod expres să părărească poziția pentru a detensiona situația. Nu cred că s-a rezolvat criza, ci doar s-a detensionat situația. Criza se va menține până după alegerile prezidențiale”, a spus la Europa FM profesorul Cristian Pîrvulescu.
Cristian Pîrvulescu: „Coaliția crede că în momentul în care președintele care era extraordinar de nepopular părăsește poziția, presiunile asupra coaliției vor scădea”
Cătălin Striblea: Dar care e calculul politic al coației?
Cristian Pîrvulescu: „Al coaliției? Simplu. Coaliția crede că în momentul în care președintele care era extraordinar de nepopular părăsește poziția, presiunile asupra coaliției vor scădea. Acum, cred că vor apărea presiuni suplimentare, pentru că unul din membrii coaliției, Ilie Bolojan devine președinte interimar și asta ar putea crea o serie de probleme în interior, dar acuzele permanente pe care extrema dreaptă și USR le făceau la adresa președintelui Iohannis nu vor mai avea obiect din momentul în care președintele și-a dat demisia. Pe 12 februarie își va fi un nou președinte la Cotroceni”.
Cristian Pîrvulescu: „Scapă dintr-o situație umilitoare, dar, vă dați seama, a părăsi funcția prezidențială prin demisie în contextul acesta nu e o mare victorie”
Cătălin Striblea: Și domnul Iohannis ce câștigă din chestia asta?
Cristian Pîrvulescu: „Nu câștigă foarte mult. Scapă dintr-o situație umilitoare, dar, vă dați seama, a părăsi funcția prezidențială prin demisie în contextul acesta nu e o mare victorie. Iar moștenirea președintelui Iohannis este în mod clar în acest moment dispărută. Nu există continuator al președintelui Iohannis. Este de fapt o înfrângere, ultima, din șirul de înfrângeri din ultima vreme ale președintelui”.
Cristian Pîrvulescu: „Extrema dreaptă este principalul beneficiar al acestei demisii”
Cătălin Striblea: Dar suspendarea ar fi trecut?
Cristian Pîrvulescu: „Nu e sigur că ar fi tercut, dar ar fi fost un moment foarte dificil pentru majoritate, care ar fi fost atacată că îl sprijină pe președinte. Acum, inclusiv decizia Curții Constituționale din 6 decembrie este foarte discutată, dar sper ca cei care se află la guvernare să poată să gestioneze situația. Oricum, extrema dreaptă este principalul beneficiar al acestei demisii”.
Sursa foto: Inquam Photos / George Călin
Citește și: Ilie Bolojan ar putea să fie noul președinte al României. Klaus Iohannis a demisionat