Confidenţialitate

Ilie Bolojan ar putea să fie noul președinte al României. Klaus Iohannis a demisionat | AUDIO

Klaus Iohannis a demisionat din funcția de președinte al României înainte de alegerile prezidențiale din 2025. Funcția de președinte al țării este asigurată de președintele Senatului, șeful interimar al PNL, Ilie Bolojan, conform Constituției. O altă opțiune ar mai putea fi președintele Camerei Deputaților – Ciprian-Constantin Șerban – din partea PSD.

Ioana Ene Dogioiu: „Dacă Ilie Bolojan pleacă însă din fruntea PNL-ului, s-ar putea să destabilizeze partidul și coaliția”

„Să vedem cine se va duce în loc. Teoretic, domnul Bolojan. Nu e obligatoriu. Primul, în ordinea de precădere e domnul Bolojan. Dacă el pleacă însă din fruntea PNL-ului, s-ar putea să destabilizeze partidul și coaliția. Aici e un lucru de gândit. Primul se duce președintele Senatului și dacă el nu poate sau nu vrea, atunci se poate duce președintele Camerei. Va fi o discuție constituțională acolo, însă este o discuție dacă e bine ca domnul Bolojan să plece din poziția pe care o are”, a spus la Europa FM realizatoarea emisiunii „Piața Victoriei”, Ioana Ene Dogioiu.

Ilie Bolojan a devenit președintele Partidului Național Liberal pe 25 noiembrie 2024, după primul tur al alegerilor prezidențiale, când liderul de atunci al partidului, Nicolae Ciucă, a demisonat de la șefia partidului. Tot de anul trecut, el este președinte al Senatului României.

Anterior, Ilie Bolojan a fost președintele Consiliului Județean Bihor (2020-2024) și a avut trei mandate de primar al municipiului Oradea în perioada 2008-2020. El a devenit membru al Partidului Național Liberal (PNL) în 1993, iar în perioada 1993-1994 a fost profesor la Școala Ajutătoare Tileagd. În perioada 2005-2007, a fost prefect al județului Bihor, iar în perioada 2007–2008 a ocupat funcția de secretar general al Guvernului Tăriceanu.

Ce prevede Constituția în acest caz fără precedent

Klaus Iohannis pleacă miercuri din funcție, la Cotroceni vine Ilie Bolojan. Ce prevede Constituția în acest caz fără precedent – în care un președinte demisionează – aflăm de la Adriana Sârbu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ne aflăm în situația prevăzută de articolele 97 și 98 din Constituție. Practic, prin demisia președintelui, funcția devine vacantă, iar interimatul se asigură de către al doilea om în stat – președintele Senatului – sau, dacă acesta este în imposibilitatea de a o exercita, de către președintele Camerei Deputaților. În cazul de față, Klaus Iohannis va lăsa locul liber pentru Ilie Bolojan, președintele Senatului și liderul interimar al PNL. Ministrul Energiei a comentat în direct la EFM demisia lui Klaus Iohannis și preluarea interimatului de către Ilie Bolojan.

Trebuie spus că, potrivit Constituției, cel care asigură interimatul la Cotroceni are niște restricții: nu poate adresa poporului mesaje pe principalele probleme politice ale națiunii, nu poate dizolva Parlamentul și nu poate convoca referendumuri pe probleme de interes național. Tot potrivit Constituției, în termen de 3 luni de la data la care funcția de președinte a devenit vacantă, Guvernul trebuie să organizeze noi alegeri prezidențiale – iar în acest caz, ne încadrăm în termen, dat fiind că alegerile au fost deja fixate pe 4 și 18 mai.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Protest neautorizat al susținătorilor lui Călin Georgescu în centrul Capitalei. Oamenii flutură steaguri și pancarte cu diferite mesaje: „Noi am votat, voi ați furat” | AUDIO