Confidenţialitate

Cristian Ghinea spune că România vrea să obțină, prin PNRR, 4,5 miliarde de euro pentru sectorul rutier | VIDEO

Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a fost invitat de Ioana Ene Dogioiu, la Piața Victoriei, pentru a vorbi despre Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), care ar trebui să însemne nu numai salvarea României din mai multe puncte de vedere.

Cristian Ghinea spune că luna februarie este una decisivă pentru punerea la punct a planului prin care țara noastră ar primi ajutor din partea UE pentru cele mai mari reforme de până acum:

„Peste două săptămâni o să merg la Comisia de afaceri europene a Camerei Deputaților, am avut consultări intense și lungi cu ONG-uri, cu sindicate, cu patronate. Prima variantă nu a fost respinsă, au fost trimise niște bucăți, la care am primit niște comentarii și le prelucrăm. Cam toate țările sunt într-o situație similară, astăzi se publică regulamentul, de abia de acum încolo se pot trimite aceste planuri. Ne-am propus ca prima săptămână din martie să fie săptămâna în care vom aproba noua formă, dar între timp o să trimitem deja la Comisie pentru negocieri unde avem clar o politică agreată.”

Ministrul Fondurilor Europene a dat ca exemplu de reformă reîmpăduririle, unde România a cerut în jur de un miliard de euro:

„Pe partea de păduri avem un conses ca să creștem alocarea, probabil vom avea un miliard pentru împăduriri. Noi, ca stat, am avut, în ultimii 15 ani, 50 de hectare plantate de perdea forestieră.”

Problema punerii la punct a PNRR vine din faptul că țara noastră nu are experiența unor astfel de fonduri, mai spune ministrul Ghinea:

„Administrația din România nu este obișnuită să lucreze pe această logică de bani pe performanță. (…) PNRR-ul nu este un program operațional, nu sunt fonduri europene obișnuite. PNRR este un instrument prin care statul român își asumă reforme. (…) Este marele brainstorming național, în acest moment punem bazele ca pe următorii 6 ani să cheltuim acești bani pentru schimbarea României, eu sunt foarte motivat și foarte energizat.”

Întrebat de Ioana Ene Dogioiu cum va fi ajutat sectorul educațional cu acești bani, Cristian Ghinea spune că mai întâi va fi nevoie de o analiză a întregului sistem:

„Am primit de la Ministerul Educației acele idei, vrem să avem o reformă a guvernanței școlilor. Vrem să vedem o reașezare a modului în care funcționează școlile, apoi facem un fel de analiză de nevoi, ce au nevoie aceste școli pentru a ajunge în secolul XXI.”

Ca o noutate, ministrul Fondurilor Europene spune că de acești bani vor putea beneficia și entități private, nu doar autoritățile:

„Am decis să fie și entități private care să-și asume aceste ținte, parte din aceste ținte. Dacă eu îmi propun să am trasee ecologice în munți și nu găsesc primării dornice, pot să vorbesc cu niște ONG-uri, să le dau bani pentru chestia asta.”

Cât despre digitalizare, Cristian Ghinea spune că se dorește crearea unei infrastructuri generale, pentru ca autoritățile și instituțiile să facă schimb rapid de informații:

„În primul rând trebuie să facem o infrastructură centrală, care să permită transferul de informații între instituții. Nu vom da bani pentru soft la instituțiile centrale decât dacă văd infrastructura de autostrăzi digitale, totul să poată comunica. (…) Dacă nu îmi arată harta prin care se leagă unele de altele, o să mă orientez spre digitalizare în partea de administrație locală.”

Cel mai ambițios proiect pe care guvernanții vor să-l includă în PNRR ține însă de infrastructura rutieră. Astfel, România vrea să ceară de la UE 4,5 miliarde de euro pentru drumuri și autostrăzi:

„În draftul actual sunt 4,5 miliarde pentru rutier. Va fi greu, dacă noi vom reuși să avem în draftul acceptat cele 4,5 miliarde, atunci va fi un succes diplomatic major, România este singura țară care a cerut o alocare pentru rutier atât de mare, mai este Croația care a cerut 200 și ceva milioane de euro. PNRR nu a fost făcut pentru datorii istorice, dar România are o datorie față de români să terminăm naibii această rețea de autostăzi.”

Urmăriți în continuare emisiunea integrală: