Confidenţialitate

Cristian Ghinea: Comisia Europeană nu a respins Planul Național de Redresare și Reziliență | AUDIO

Comisia Europeană are observaţii tehnice, nu a respins nimic – a declarat Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, cu referire la criticile pe care membri ai Comisiei le-au adus Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Cristian Ghinea mai spune că unii oficiali europeni consideră investiţiile în autostrăzi ca fiind o chestiune politică.

”Sunr foarte mulțumit că avem componenta de educație, componenta de sănătate, componenta de infrastructură de transport, componenta de creșă, componenta de păduri, care sunt apreciate de Comisie, cu care am bătut palma, și mai sunt și alte componente la care trebuie să muncim foarte mult ca să convingem Comisia Europeană, sunt unele probleme tehnice, sunt alte probleme politice. De pildă, autostrăzile, alocare de 4 miliarde de euro, eu o consider o problemă politică”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Alte observaţii au fost legate de investiţiile în sistemul de irigaţii şi de cele privind conectarea unor localităţi la reţeaua de gaze naturale.

”Nimic nu a fost respins pentru că nimic nu a fost depus oficial. Sunt discuții tehnice pe diverse componente. În general, Comisia nu prea agreazp finanțarea infrastructurii de combustibil fosil, e o diferență de opinie. România vrea să investească în infrastructura de gze, ne asumăm acest punct de vedere, Comisia este sceptică”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ministrul Cristian Ghinea a anunţat, de-asemenea, că România va cere Comisiei amânarea termenului de depunere a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, de la 30 aprilie, la 31 mai. El susţine că şi alte state au aceeaşi poziţie.

”Pariul meu este că vom avea mai multe state care vor trimite după 30 aprilie decât state care vor trimite înainte, cel puțin astea sunt informațiile pe care le am. Bulgaria, Olanda, Finlanda, Polonia, aceste țări au anunțat că vor trimite după 30 aprilie, în discuția cu președinte, cu domnul Orban și cu domnul prim-ministru și cu cei doi vicepremieri am convenit că mâine, în întâlnirea pe care o să o am cu vicepreședintele Comisiei Europene să mergem pe termenul de 31 mai pentru depunere pentru PNRR.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.