Confidenţialitate

Cristian Ghinea: Ca să schimbăm România, USR are nevoie de PNL. Pentru a construi capitalism și democrație în România, PNL are nevoie de USR. În 2026, pe vremea asta, vom avea la guvernare PSD și AUR, iar PNL și USR vor fi în opoziție | VIDEO

Senatorul USR – Cristian Ghinea – a fost invitatul Ioanei Ene Dogioiu în emisiunea „Piața Victoriei”. „Ca să schimbăm România și noi USR-ul avem nevoie de PNL. Și ca să schimbe ceva în bine și să construiască capitalismul și democrația în România, PNL are nevoie de USR, pentru că n-o să facă niciodată cu PSD chestia asta”, a spus Cristian Ghinea la Europa FM. „Anul viitor, pe vremea asta, vom avea la guvernare PSD și AUR și PNL și USR în opoziție”, a adăugat Cristian Ghinea.

Cristian Ghinea: Singurul om care în mod serios ne-a vrut la masa Guvernului și a negocierilor a fost Ilie Bolojan”

Cristian Ghinea: „Cum ar fi fost să facem împreună, cum n-ar fi ieșit bugetul ăsta făcut? Pentru că și eu și Claudiu Năsui și cei care pricepem misterele de la buget nu ne-am fi pus semnătura pe asemenea minciuni”.

Ioana Ene Dogioiu: Tocmai de aceea, poate nu era mai bine să fiți în interior? Tocmai pentru că era cineva care să spună „stai așa că nu e în regulă ce se întâmplă”. Din interior. Că din exterior, sigur, lumea poate să spună „păi asta e treaba opoziției să critice”. Că dar nu fi treaba opoziției să aprobe. Oare nu era mai bine să fiți acolo, înăuntru?

Cristian Ghinea: „Nu a fost nici un moment o negociere serioasă în care singurul om care în mod serios ne-a vrut la masa Guvernului și a negocierilor a fost Ilie Bolojan. Și o spun asta cu respect. Marcel Ciolacu și-a bătut joc și de Ilie Bolojan și de noi, pentru că nu a făcut niciun fel de concesie minimală. <<Domnule, hai să vedem cum va fi, ce punem în programul de guvernare. A fost un nu categoric, adică a fost o trucare a unor negocieri, de fapt”.

Ioana Ene Dogioiu: Bun, acum mulți spun că nici ieșitul cu foi la presă, cu fluturat de foi pe la presă, cu ce a făcut – strategia de negociere a domnei Lasconi, președintele USR, nu a fost exact ideal într-o asemenea situație.

Cristian Ghinea: „Da, nu a fost ca și cum ne-am dus acolo ca să ieșim cu foi la presă. Au trecut zile întregi în care am cerut o discuție pe buget, am avut discuția pe buget la modul să facem poze peste umărul domnului Boloș la caiet, și când ni s-a spus <<da, vom mări TVA-ul, asta este>>. Dar din umeri așa. Adică, cât să o ții în baletul ăsta în care de fapt nu te vreau la guvernare, dar trebuie să ieși tu pe ușă, că asta s-a întâmplat. Singurul meu regret este că nu am avut un parteneriat cu PNL la acel moment, astfel încât să negociem la pachet, adică să fie USR cu PNL, să pună aceleași condiții. Pentru că, de fapt, direcția în care ne doream reforme și echilibrarea bugetară noi și domnul Bolojan era cam aceeași”.

Cristian Ghinea: „Au fost momente multe în aceștia doi ani și jumătate în care ura dintre USR și PNL a fost mai mare decât ura dintre USR și PSD”

Ioana Ene Dogioiu: De ce nu l-ați avut câte vreme domnul Bolojan spuneți că a avut o atitudine foarte OK.

Cristian Ghinea: „Diferența între noi și PNL și domnul Bolojan în acest caz e următoarea: nu aveau nevoie de voturile USR, aveau nevoie de voturile PNL. Asta a fost. Și știți cum este, când nu ai nevoie de voturile cuiva, faci doar gargară pentru televizor, îi tratezi ca atare”.

Ioana Ene Dogioiu: Asta am înțeles. Întrebarea era cum de n-ați reușit să vă coordonați cu PNL-ul, din momentul în care ați spus că domnul Bolojan a fost foarte corect.

Cristian Ghinea: „Până la urmă, știți cum este, i-a cerut domnului Ciolacu să dea acel OUG și să putem să continuăm apoi discuțiile. Ciolacu a zis, nu, nu, nu, întâi facem guvernul și apoi mai discutăm și noi am plecat, domnul Bolojan a rămas. Nu-i reproșez neapărat chestia asta. Nu a fost să fie să ne coordonăm. Vedeți, acum aici este și o problemă. Venim, dincolo de simpatia reciprocă între Ilie Bolojan și Elena Lasconi și cine mai eram acolo, veneam după două partide care în ultimii doi ani și-au propus – și poate mă lăsați să fac puțin background la povestea asta – și-au propus să se căsăpească unul pe altul. Și cred că avem o problemă de strategie, noi, USR-ul.

Pentru că a fost așa: au fost momente multe în aceștia doi ani și jumătate în care ura dintre USR și PNL a fost mai mare decât ura dintre USR și PSD. Pentru că PNL, condus de Bode și de Ciucă, și-a propus să destructureze USR-ul. Și eu nu vorbesc de strategie politică, de mijloace politice legitime, ci de mijloace milițienești și securistice, de șantaj la adresa primarilor noștri. <<Vii la PNL sau mergi la DNA>> – spusă de Ciucă personal”.

Cristian Ghinea: „Ca să schimbăm România și noi USR-ul avem nevoie de PNL. Și ca să schimbe ceva în bine și să construiască capitalismul și democrația în România, PNL are nevoie de USR, pentru că n-o să facă niciodată cu PSD chestia asta” / „Anul viitor, pe vremea asta, vom avea la guvernare PSD și AUR și PNL și USR în opoziție”

Ioana Ene Dogioiu: Concret, care a fost primarul?

Cristian Ghinea: „Nu vreau să vă dau nume, adică e… Avem cazuri concrete. Instituții conduse de PNL care vizau primarii USR. Nu mai zic de celebru caz Voiculesc, în care nu s-a mai auzit nimic de un an și jumătate, apropo de chestia asta. Adică a fost o pornire milițienească din partea fostei conduceri a PNL, la care USR a reacționat ca atare și am spus OK: dacă PNL se duce și se îmbrățișează cu PSD atât de adânc și recurge la asemenea gesturi, atunci noi USR-ul trebuie să preluăm flamura dreptei și a liberalismului și să înlocuim PNL-ul pe acest culoar. Drept rezultat, după doi ani și jumătate, nici USR-ul nu a crescut și PNL-ul s-a prăbușit. Și atunci trebuie să respirăm așa adânc, și noi și colegii din PNL, și să ne gândim că pe viitor poate nu ne mai propunem să ne destructurăm unii pe alții.

Pentru că de fapt, ca să schimbăm România și noi USR-ul avem nevoie de PNL. Și ca să schimbe ceva în bine și să construiască capitalismul și democrația în România, PNL are nevoie de USR, pentru că n-o să facă niciodată cu PSD chestia asta. Și atunci eu cred că anul viitor, pe vremea asta – nu vreau să fac pe Mafalda sau așa – dar mă simt eu așa unde se duce sistemul politic. Anul viitor, pe vremea asta, vom avea la guvernare PSD și AUR și PNL și USR în opoziție, respirând, și poate reușim să construim ceva împreună în sensul de a avea un parteneriat și nu o veșnică obsesie între PNL și USR despre cum să ne dăm un cap unii la alții”.

Ioana Ene Dogioiu: Aveți și un capăt de informație pentru asta? Sau pur și simplu e o bănuială?

Cristian Ghinea: „Păi văd încotro se merge”.

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Taxa pe hărnicie sau solidaritate, criticată de primarii din regiunile dezvoltate din România: „Timișoara deja este solidară” / „Cât din această sumă se dorește a fi luată de la noi?”. Ministrul de Finanțe explică de ce a fost nevoie de noua taxă | AUDIO