Confidenţialitate

Cristian Diaconescu: Dacă NATO trece cu vederea incidentul din Polonia, există posibilitatea unui incident similar sub steag fals care să genereze o problemă extrem de complicată | VIDEO

Cristian Diaconescu este invitatul lui Cătălin Striblea în emisiunea „România în Direct” la Europa FM. Marți seara, 15 noiembrie 2022, în timp ce președintele Volodimir Zelenski prezenta un set de 10 propuneri de la care ar trebui să înceapă negocierile de pace, în cadrul Summitului G20 din Indonezia, doi oameni au fost uciși în Polonia după ce două rachete au trecut frontiera. Explozia a avut loc pe fondul unui bombardament masiv al forțelor ruse, dar datele arată că este posibil să fi fost vorba de o rachetă de interceptare ucraineană. Iar în cursul zilei, Rusia a atacat Ucraina în timpul Summitului G20 din Indonezia. În urma atacului, sistemul energetic ucrainean a avut de suferit, mai multe orașe din Ucraina confruntându-se cu pene de curent. „Indiferent ce vorbesc unii și alții la televizor, pericolul unei escaladări iminente nu există. Public, nu se pot face comentarii”, a subliniat Cristian Diaconescu.

Cum catalogați evenimentul de aseară?

„Pentru prima oară, teritoriul NATO a fost lovit datorită unei acțiuni militare. Un astfel de incident nu a mai avut loc nici în perioada Războiului Rece. Acest incident în acest moment reprezintă o temă de discuției în interiorul Alianței NATO – chiar dacă nu a fost un atac rus, a fost generat indirect de conflictul pe care Federația Rusă l-a generat în Ucraina.

Dacă nu se face o analiză, se dă naștere unui precedent. Un astfel de moment nu poate fi trecut cu vederea pentru că la un moment dat, pe cei doi parametri de acțiune ai Federației Ruse – de a avea permanent inițiativa și de a escalada pentru a dezescalada la masa negocierii, având un ascendent – și este practica lor inclusiv în relațiile diplomatice, nu numai militar – dacă NATO trece cu vederea această situație, este cât se poate de posibil ca la un moment dat un incident similar sub steag fals să genereze o problemă în egală măsură extrem de complicat”, a explicat Cristian Diaconescu.

Cristian Diaconescu: „Războiul are consecințe colaterale de care se face responsabil statul agresor”

„Este o agresiune care vizează infrastructura critică de servicii, de aprovizionare cu energie ceea ce generează un impact dramatic asupra ucrainenilor. […] O regulă a negocierilor politico-militare este să nu pui două puteri militare mari față în față nici măcar la exerciții militare. Acum este un război în desfășurare, au spus-o și liderii celor mai puternice state din lume la reuniunea G20, iar războiul are consecințe colaterale de care se face responsabil statul agresor”, a mai explicat Cristian Diaconescu.

Este posibil să obținem pace în condițiile actuale? Cât sunt de realizabile propunerile lui Volodimir Zelenski?

Cristian Diaconescu, despre propunerile menționate de Volodimir Zelenski la Summitul G20: „Pe toate zece probabil că nu, dar într-o ordine de priorități care trebuie decisă de Ucraina. Ucraina nu poate lipsi de la nicio masă de negociere. Într-o etapizare anume ar fi cât se poate de important: în primul rând, oprirea războiului, înlăturarea pericolului nuclear și părăsirea teritoriului Ucrainei de către forțele ilitare ruse”.

Unde ne aflăm în cadrul războiului din Ucraina? În ce etapă?

„Suntem într-un moment de tatonare. Nu a existat nicio negociere veritabilă până acum”, a spus Cristian Diaconescu.

Indiferent ce vorbesc unii și alții la televizor, pericolul unei escaladări iminente nu există. Public, nu se pot face comentarii”, a adăugat Cristian Diaconescu.

„Discutăm despre o agresiune pornită din zona unui stat impredictibil și vedem o reziliență și o determinare formidabilă la ucraineni, este greu să vii cu argumente care să convingă ambele părți în așa fel încât să se așeze la masa negocierii. Există un principiu de bază, de care fiecare stat ține cont în felul propriu: nu cereți diplomației să negocieze în timp de război. Câtă vreme se trage, diplomatul stă acasă”, a spus Cristian Diaconescu.

Urmărește întreaga emisiune „România în Direct” aici:

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Racheta care a lovit Polonia ar fi fost trasă de forțele ucrainene asupra unei rachete rusești, potrivit unor concluzii preliminare