Confidenţialitate

Cristian Bușoi: România va primi în jur de 4 milioane de doze de vaccin anti-COVID în aprilie | VIDEO

Europarlamentarul Cristian Bușoi (PNL/PPE) a vorbit, la Piața Victoriei, despre strategia de vaccinare anti-COVID a Uniunii Europene, prilej cu care a ținut să precizeze importanța apartenenței României la UE:

„S-a negociat un preț foarte bun pentru vaccinuri, mult mai bun decât alte țări de  pe mapamond. Odată ce vom vedea și impactul financiar al campaniilor de vaccinare asupra bugetelor naționale, probabil că și acest lucru va fi apreciat.”

Dacă nu eram parte din UE, lucrurile ar fi stat cu totul diferit, spune europarlamentarul:

„Fără Uniunea Europeană, România ar fi avut probleme mari în a-și procura vaccinurile necesare. Dacă România nu era parte a Uniunii Europene, cu siguranță am fi fost în situația de a avea mult mai puține vaccinuri disponibile, la prețuri mult mai mari.”

De aceeași părere este și europarlamentarul Nicu Ștefănuță (USR-PLUS/Renew Europe), care a declarat, tot la Piața Victoriei, că am fi fost în situația Republicii Moldova dacă nu făceam parte din Uniunea Europeană:

„Noi, ca români, ne găseam în situația Republicii Moldova sau a Ucrainei, eram la mila unor vecini, care ne-ar fi dat poate, sau nu, câteva zeci de mii de vaccinuri, dar nu eram în situația asta de acum.”

Cât despre cererea mare de vaccinuri anti-COVID la nivelul Uniunii, europarlamentarul Cristian Bușoi spune că soluția interzicerii exportului de vaccinuri în afara UE ar fi una mult prea dură:

„Dacă vreți o soluție care ar putea să rezolve problema în Uniunea Europeană, dar care, evident, ar deschide Cutia Pandorei, ar fi aceea de a interzice total exportul. Au făcut-o cei din Statele Unite, a făcut-o și Marea Britanie. Dacă o face și  Uniunea Europeană, trebuie să luăm faptul că toate țările din afara Uniunii Europene, din proximitaea UE, nu vor mai avea acces la vaccinuri.”

În scurt timp situația se va rezolva, mai spune europarlamentarul Cristian Bușoi, la Piața Victoriei, mai ales că, în curând, vor fi noi vaccinuri anti-COVID aprobate la nivelul Uniunii Europene:

„Johnson&Johnson va fi aprobat curând, zilele următoare, CureVac în cursul acestei luni, deasemenea Novavax tot în luna martie. Odată cu creșterea producției din cele trei existente,  plus cele trei nou aprobate, văd deja luna aprilie și luna mai în a avea suficiente vaccinuri. Doamna von der Leyen vorbea de 100 de milioane de vaccinuri în luna aprilie, asta înseamnă că România va avea în jur de 4 milioane, vom avea o rată a vaccinării de cel puțin 100.000 de vaccinări pe zi.”

Urmăriți în continuare emisiunea integrală: