Confidenţialitate

Cristi Minculescu părăsește trupa Iris, pentru a doua oară

Solistul Cristi Minculescu, chitaristul Valter Popa şi basistul Doru Borobeică părăsesc grupul Iris la finalul lunii august, a confirmat pentru News.ro toboşarul şi fondatorul trupei, Nelu Dumitrescu.

Nelu Dumitrescu spune că formaţia Iris merge mai departe cu același nume, într-o nouă formulă ”extraordinară”,  cu Relu Marin (clape) şi va lansa noi piese începând cu luna septembrie.

Eu m-am tratat de cancer timp de şapte luni. După ce am venit din spital, mi-au întors spatele. Aşa se întâmplă de un an. În timpul ăsta, el (Cristi Minculescu, n.r.) i-a convins pe ceilalţi doi, Valter Popa şi Doru Borobeică, să îşi facă drumul lor. Eu o sa rămân cu Relu Marin”, a explicat Nelu Dumitrescu.

El a precizat că în luna august se încheie contractul pe care Minculescu l-a semnat cu Iris şi că, din acel moment, fiecare va începe alte proiecte.

La o vârstă înaintată, nu te mai poţi juca. Eşti în linie dreaptă. Este treaba lor. O să spună că nu ne mai înţelegem muzical”.

O să vin cu altă formulă, pe care o să o anunţ săptămâna viitoare. Este o formulă extraordinară şi avem deja cântări stabilite pentru septembrie şi octombrie”.

Nelu Dumitrescu a adăugat: ”M-am zbătut toată viaţa şi am încercat. L-am primit cu braţele deschise înapoi, în condiţiile date de el – Cristi Minculescu & Iris -, dar să faci aşa ceva… Colegii, presa şi oamenii apropiaţi au dorit să fim din nou împreună. Mereu au fost probleme, dar asta se întâmplă peste tot şi se rezolvă. Acum el a făcut pasul ăsta. El a creat dezbinare în trupă. Iris merge mai departe. Vom lansa şi piese noi – pentru că tot el nu a vrut în perioada asta să compună. În septembrie vom lansa un single, iar la anul vom sărbători 40 de ani, pentru că, de ce să nu spun, nu a avut chef să se implice anul ăsta, când se împlineau”.

La finalul anului 1975, Nuţu Olteanu – chitară, Emil Lechinţeanu – bas şi Nelu Dumitrescu – tobe au pus bazele grupului Iris.

Cristi Minculescu a mai părăsit trupa Iris în 2012 și a revenit câțiva ani mai târziu.

Formaţia a debutat în 1977. De atunci, trupa a susţinut peste 5.000 de concerte. De-a lungul timpului, din trupă au făcut parte Sorin Chifiriuc – chitară (1979), Adrian Ilie – chitară (1980), Florin Ochescu – chitară (1982) şi Dan Bittman – voce (1983). Cristi Minculescu s-a alăturat formaţiei în 1980, Doru Borobeică – bas, în 1984, Valter Popa – chitară, în 1986, şi Relu Marin – clape, în 2002. Iris a lansat 16 albume (materiale de studio, compilaţii şi înregistrări live), iar printre cele mai cunoscute single-uri se numără ”Trenul fără naş”, ”Pe ape”, ”Strada ta”, ”Floare de iris”, ”Cine mă strigă în noapte”, ”Valuri”, ”Somn bizar” şi ”Mătase albă”.