Confidenţialitate

Creştinii prăznuiesc Schimbarea la Faţă; Tradiţii şi obiceiuri de această sărbătoare

Schimbarea la Faţă este numită în popor şi Obrejenia, Pobrojenia sau Probojeni, si este singura dezlegare la peşte din actualul Post al Adormirii Maicii Domnului. Se spune că din această zi vremea începe să se schimbe.

Schimbarea la Faţă este una din cele trei minuni pe care credincioşii le pot vedea în Ţara Sfântă, pe lângă Lumina Învierii şi întoarcea râului Iordan înapoi la Bobotează.

Sărbătoarea datează de la începutul secolului al IV-lea, când Împărăteasa Elena ctitoreşte o biserică pe Muntele Tabor. În Biserica Rusă se obişnuieşte ca în această zi să se facă pomenirea tuturor celor adormiţi, în timp ce în unele zone este obiceiul de a aduce struguri la biserică pentru a fi împărţiţi credincioşilor.

Schimbarea la Faţă este unul din cele 12 praznice împărăteşti, având ca semnificaţie momentul în care apostolii Mântuitorului, aflaţi pe muntele Tabor, s-au convins că acesta nu este doar un prooroc al lui Dumnezeu, ci Fiul Lui Dumnezeu.

Sărbătoarea este privită ca zi de hotar pentru vară. Din această zi, vremea incepe să se schimbe şi să se răcească.

TRADIȚII ȘI OBICEIURI

În această zi nu este bine să te cerţi cu nimeni şi nici să fii certat de către cineva, că aşa vei fi tot anul.

În această perioadă, se sfinţesc grădinile, boabele de grâu pentru semănat, recoltele. De asemenea, se face pomană în amintirea celor morţi.

Se mai spune că dacă în Ziua Schimbării la Faţă vremea este însorită şi plăcută, toamna va fi una roditoare şi îmbelşugată. În schimb, dacă plouă, toamna va fi mohorată. Tot în popor se spune că dacă în postul Adormirii Maicii Domnului plouă mult, atunci iarna care va veni va fi plină de ninsori.