Creşte numărul victimelor în urma exploziei nucleare din Rusia

Încă două persoane afectate de explozia unei rachete cu propulsie nucleară din Rusia au murit, anunţă surse medicale citate de presa locală.

Este vorba despre doi angajaţi în domeniul militar.

Noile victime duc la 7 bilanţul deceselor provocate de accidentul de la 8 august, de la baza militară din nordul ţării.

Pe lângă aceste victime, medicii care au tratat răniţii accidentului atomic din Rusia se tem că au fost şi ei contaminați.

Postul britanic BBC citează două cadre medicale de la spitalul civil unde au fost inițial aduse victimele care au spus că autoritățile militare nu i-ar fi informat încă de la început că există riscul contaminării radioactive, aşa că unitatea de primiri urgențe a continuată să primească pacienți timp de încă aproximativ o oră de la prima internare, până în momentul în care doctorii au realizat că cei trei răniți ajunşi iniţial la spital au primit o „doză foarte mare de radiații”.

Potrivit medicilor, cel puțin 90 de persoane au intrat în contact cu persoanele rănite.

Personalul medical a continuat să trateze victimele și după ce au realizat că există riscul să fie iradiați, iar în lipsa echipamentului adecvat de protecție, au încercat să improvizeze.

A doua zi, cele trei victime au fost transferate la un spital din Moscova unde există specialiști care se ocupă cu astfel de cazuri.

Medicii au afirmat că au ales să vorbească despre acest incident pentru că se tem în legătură cu sănătatea lor și nu doresc ca o astfel de „încălcare a siguranței” să se repete.

Ulterior, o echipă de militari a efectuat o operațiune de decontaminare la spitalul din Arhangelsk.

Secretomania autorităților ruse în legătură cu explozia a generat comparații cu dezastrul de la Cernobîl din 1986, când oficialii sovietici au încercat să ascundă adevărul.