Confidenţialitate

Crește numărul îmbolnăvirilor de rujeolă

Doar în prima săptămână a acestui an, au fost confirmate 28 de cazuri de rujeolă, în Bucureşti şi în şapte judeţe: Prahova, Brăila, Călăraşi, Constanţa, Ialomiţa, Dâmboviţa şi Olt.

În total, peste 10.300 de cazuri de rujeolă s-au înregistrat în România de la debutul epidemiei. 37 de persoane au murit, iar un al 38-lea deces posibil cauzat de rujeolă este în curs de investigare – un copil de doi ani dintr-o comună suceveană, care a murit la Spitalul Judeţean Suceava.

Cele mai multe cazuri, aproape 4.000 au fost confirmate la copii cu vârsta între 1 şi 4 ani, și aproape 2.000 la copii cu vârste de sub un an,  arată cele mai recente date ale Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

Simptome

Rujeola este o boală infecțioasă extrem de contagioasă caracterizată prin febră mare, tuse, secreții nazale și oculare și erupție cutanată.

Perioada de incubație a bolii începe cu 2-4 zile înaintea apariției erupției și durează până la 2-5 zile după debut. Virusul dispare din secrețiile nazale sau faringiene în momentul în care iritația începe să se reducă.

Rujeola tipică începe după o perioadă de incubație de 7-14 zile cu febră, rinoree, tuse chinuitoare și conjunctivită. La două-trei zile, apare o iritație specifică bolii.