Confidenţialitate

Crește bilanțul victimelor în urma prăbuşirii unei mine de aur în nordul Indoneziei

Bilanţul prăbuşirii unei mine de aur în nordul Indoneziei săptămâna trecută a crescut la 16 morţi, au anunţat miercuri autorităţile care afirmă că şansele de a mai găsi supravieţuitori sunt foarte mici, relatează AFP.

Optsprezece mineri au fost scoşi la suprafaţă în viaţă, însă răniţi, din această mină ilegală situată în nordul insulei Sulawesi, în timp ce echipele de salvare se tem că zeci de victime sunt încă prinse în subteran.

Operaţiunile de salvare au fost încetinite de terenul foarte abrupt, solul instabil şi de puţurile foarte înguste ale minei.

În primele zile după accident, produs pe 26 februarie, salvatorii au săpat cu lopeţile şi cu mâinile, pentru a evita riscul de a-i pune în pericol pe eventualii supravieţuitori din cauza alunecărilor de teren.

Excavatoarele încearcă acum să elimine dărâmăturile pentru a găsi corpurile victimelor.

Bărbaţii care au supravieţuit accidentului afirmă că între 30 şi 100 de mineri ar putea fi încă prinşi în subteran.

Accidentul s-a produs într-o mină din Bolaang Mongondow, o regiune în care cinci mineri au murit în luna decembrie în urma unui accident într-o mină de aur ilegală. Acesta s-a produs din cauza prăbuşirii grinzilor şi a instabilităţii solului.

Pe insulă se află numeroase mine de aur care nu respectă niciuna dintre normele oficiale de siguranţă.

În 2016, 11 mineri au fost ucişi într-o alunecare de teren într-o mină ilegală din provincia Jambi, pe insula Sumatra. Cu un an înainte, 12 persoane şi-au pierdut viaţa pe insula Java în urma prăbuşirii unei mine de aur dezafectate.