Confidenţialitate

Crescătorii de păsări pentru carne spun că recomandările europene vor duce la creșterea costului de producție și implicit la o marfă mai scumpă

Reacții după ce Autoritatea Europeană pentru Siguranță Alimentară a publicat un set de recomandări pentru fermele care cresc păsări pentru carne. Recomandarările ar urma să fie transpuse în viitor în directive europene.

Multe asociații la nivelul blocului comunitar au criticat o parte din măsuri. La noi, unele se aplică deja: precum spațiul în care sunt crescuți puii, lumina sau furajele.

Leonard Stafie, de la Asociația Profesională a Crescătorilor de Păsări de Carne și Ouă din judetul Iași:

„Unele nereguli sunt cu privire la densitate, la noxele din halele de creștere, luminozitate, praf, sunt deja puse în valoare. Se asigură și o subvenție europeană, mai ales în România pe faptul acesta pentru că subvenția are rolul de a compensa pierderile de producție și atunci dacă ai merge la o densitate de 18 pui pe metru pătrat ai o anumită cantitate de producție de carne pe metru pătrat. Mergând pe o densitate mai mică, de 14-15 pui pe metru pătrat, automat atunci va scădea profitabilitatea fermei.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Probleme vor fi la ritmul de creștere al puilor, pe care Autoritatea Europeană îl vrea mai lent. Asta va duce, dacă măsurilor vor fi transpune în lege, la prețuri mai mari pentru carnea de pui în viitor.

„Dacă ne uităm la partea de limitare a ratei de creștere nu va mai crește nimeni pui în Europa, părerea mea, mă refer în sistem intensiv pentru că nu va mai fi o specie profitabilă. La momentul actual, dacă ne uităm în zootehnie, puiul de carne este cel mai profitabil sector din punct de vedere al randamentului de ingerare a hranei și cantitatea de carne obținută într-un timp mai scurt. Dacă se vor aplica aceste restricții trebuie să ținem cont că va crește costul producției. Costul unui kilogram de carne, să zicem că acum se produce undeva la 8-10 lei kilogramul de carne în condițiile actuale cred că se va duce undeva la 15-20 de lei.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Foto: Shutterstock

Citește și: Cum evită comercianții lipsurile de la raft și ce schimbări au adus crizele din ultimii 3 ani? ANALIZĂ | AUDIO