Cresc veniturile medicilor care efectuează gărzi. Plățile vor fi livrate de la 1 octombrie

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a declarat că printr-o OUG adoptată miercuri plata gărzilor pentru cadrele medicale va fi majorată, astfel că, în cazul medicilor rezidenţi, creşterile vor fi de la 42%, până la peste 90%

Astfel, un medic primar cu o vechime de peste 20 de ani va primi 800 de lei pentru o gardă pe timpul săptămânii şi 1200 de lei pentru o gardă în week-end.

De la 1 octombrie plata gărzilor va fi făcută la un alt nivel. (…) Astfel un rezident de anul III dintr-o unitate clinică cu un spor de 50% care este minim pentru timpul săptămânii va avea acum o plată netă de 257 de lei în timpul săptămânii. De asemenea, o gardă pe timpul week-endului, atunci când sporul este de 50% până 100% , dacă luăm un spor de 100% vorbim despre 547 lei, dacă vorbim despre nivelul minim al sporului, atunci vorbim despre 411 lei”, a declarat ministrul Sănătăţii Vlad Voiculescu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

De asemnea, ministrul a vorbit despre banii pe care un medic primar îi va primi pentru gărzi, sumă care poate ajunge până la 1200 de lei pentru week-end.

Un medic primar cu o vechime de peste 20 de ani, într-o unitate clinică, cu un spor de week-end şi calculăm cu un spor de 100%, atunci vorbim de 1200 de lei în mână pentru o gardă în weekend. Iar pentru o gardă în timpul săptămânii, cu un spor de 75%, adică la un nivel superior, pentru timpul săptămânii, vorbim de 800 de lei bani în mână”, a spus Voiculescu.

El a adăugat că există ”loc de îmbunătăţire”, dar în momentul acesta este tot ce s-a putut face, adăugând că este un pas important. ”Vorbim despre creşteri de la 42% în cazul rezidenţilor până la 90 şi ceva la sută”.

Ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, a declarat pe 8 august, la sfârşitul negocierilor cu sindicatele din sănătate, la care a participat alături de ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, că, prin majorarea plăţii gărzilor suplimentare, de la 1 octombrie, România va avea un sistem medical plătit mai adecvat, mai aproape de principiile acestei profesii.

 

 

 

 

 

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS