Cresc impozitele pentru terenuri (AUDIO)

Agricultorii vor plăti pentru un hectar de teren arabil 130 de lei, față de 50 de lei în prezent.

Sunt prevederi care apar în proiectul noului Cod Fiscal.

Proprietarii care dețin terenuri intravilane în zonele bune din localițățile mari vor plăti pentru 1 hectar impozit de peste 80.000 de lei față de aproximativ 10.000 în prezent. În zonele mai puțin bune din localități, impozitul pentru terenurile intravilane ajunge la 36.000 de lei pe hectar.

Cresc și taxele pentru terenurile extravilane: de la 31 de lei pe hectar în prezent, la 80 de lei. De asemenea, pentru un hectar de teren arabil, agricultorii vor plăti un impozit de 130 de lei, față de 50 de lei în prezent – IAR cei care dețin pășuni vor plăti 75 de lei pe hectar, față de 28 de lei acum. Proprietarii de terenuri care dețin viță de vie vor achita un impozit de 140 de lei pe hectar, comparativ cu 55 de lei în prezent.Creșterile sunt prevăzute în proiectul noului cod Fiscal, discutat spătămâna trecută de Guvern.

Pe de altă parte, Guvernul renunță să majoreze impozitele pentru cei care deţin mai multe case. Acum, persoanele fizice care au în proprietate două sau mai multe clădiri plătesc un impozit majorat cu 65% pentru prima clădire în afara celei de la adresa de domiciliu, cu 150% pentru a doua clădire şi cu 300% pentru a treia clădire şi următoarele. De asemenea, impozitul pe clădirile deținute de firme se va plăti în funcţie de valoarea de piaţă a imobilelor – și nu în funcție de valoarea înregistrată în contabilitatea acestora, care poate fi substanţial diferită de valoarea reală a clădirii, arată Guvernul.