Confidenţialitate

Creditele în lei cu dobândă variabilă vor fi calculate după o nouă formulă

Ministerul Finanţelor a publicat ordonanţa de urgenţă care modifică celebra OUG 114, iar una dintre cele mai importante noutăţi este că dispare ROBOR-ul, indicele în funcţie de care se calculează creditele în lei cu dobândă variabilă în acest moment.

Astfel, dobânda pentru creditele în lei va fi compusă dintr-un indice de referinţă calculat exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare la o anumită perioadă, la care banca poate adăugă o anumită marjă fixă pe toată perioada derulării contractului.

Noua formulă se va aplica creditelor viitoare, însă ministrul Finanţelor susţine că românii vor putea cere băncilor refinanţarea creditelor existente în funcţie de noua formulă de calcul.

Jurnalistul Mihai Baniţă de la site-ul profit.ro spune că după noua formulă, costul creditelor ar putea fi mai mic însă numai la prima vedere.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Totul depinde acum de forma finală a ordonanţei ce va fi adoptată mâine în şedinţa de Guvern, pentru că, spune jurnalistul Mihai Baniţă, băncile vor încerca să compenseze pierderile.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.