Crăciunul la Vatican și în Betleem: îndemnuri la înțelegere între creștini și musulmani

Ierarhii catolici au amintit și de soarta palestinienilor din Gaza.

Creștinătatea sărbătorește astăzi Crăciunul – ziua în care, potrivit tradiției biblice, s-a născut Iisus Hristos.

Pe parcursul Liturghiei celebrate la Biserica Nașterii din Betleem, Patriarhul romano-catolic al Ierusalimului, Fuad Twal, i-a îndemnat pe evrei, musulmani și pe creștini să trăiască împreună și să se respecte unii pe ceilalți.

Înaltul ierarh speră ca 2015 să fie un an mai bun și a spus că pacea e o consecință a dreptății.

Patriarhul Fuad pare să se fi referit la zidul construit de Israel în Cisiordania, care desparte – între altele – Betleemul de Ierusalim.

El a amintit și de soarta locuitorilor din Gaza: aproape 20 de mii de familii au fost silite să-și părăsească locuințele pe parcursul conflictului de aproape două luni dintre Israel și palestinieni.

Papa Francisc a rostit de asemenea, la Vatican, mesajul său de Crăciun, Urbi et Orbi (adresat orașului și lumii).

Capul Bisericii Catolice a insistat asupra greutăților prin care trec cei afectați de războaiele din Siria, Irak și Ucraina.

El i-a îndemnat deja pe creștini să nu se rușineze de credința lor – mesaj adresat în primul rînd celor amenințați în Orientul Mijlociu de ascensiunea grupării musulmane radicale Statul Islamic.

Fără să o menționeze explicit, capul Bisericii Catolice a amintit de o organizație responsabilă pentru ‘tot felul de abuzuri și de acte inumane’.

Papa Francisc s-a rugat săptămîna aceasta în imediata apropiere a zidului din Cisiordania și a calificat drept ‘inacceptabil’ conflictul dintre Israel și palestinieni.