Confidenţialitate

CPI va investiga “crimele de război” din teritoriile palestiniene ocupate

Procurorul general al Curţii Penale Internaţionale a anunțat, miercuri, că a deschis o anchetă oficială cu privire la presupuse crime de război în teritoriile palestiniene ocupate, o iniţiativă căreia Israelul i s-a opus cu fermitate.

Fatou Bensouda susține că există o ”bază rezonabilă” pentru a crede că au fost comise crime de către membri ai forţelor israeliene, ai autorităţilor israeliene, ai Hamas şi ai unor grupuri armate palestiniene în timpul războiului din Gaza, din 2014.

“Astăzi, confirm deschiderea de către Biroul Procurorului Curţii Penale Internaţionale a unei anchete privind situaţia din Palestina”, a precizat ea într-un comunicat.

”Ancheta se va concentra pe crimele legate de competenţa Curţii care ar fi fost comise din 13 iunie 2014”, a precizat sursa citată. Spre deosebire de Palestina, Israelul nu este membru al CPI, cu sediul la Haga, şi s-a opus vehement oricărei anchete.

Judecătorii CPI au deschis calea pentru o anchetă privind crime de război, hotărând luna trecută că instanţa are jurisdicţie asupra evenimentelor survenite în teritoriile palestiniene ocupate.

În decembrie 2019, procuroarea Fatou Bensouda a declarat că doreşte o anchetă completă după o investigaţie preliminară de cinci ani, solicitând în acelaşi timp CPI să stabilească dacă are atribuţii în teritoriile palestiniene.

Fatou Bensouda, care va fi înlocuită de procurorul britanic Karim Khan la 16 iunie, a declarat în decembrie 2019 că ”crime de război au fost sau sunt comise în Cisiordania, inclusiv în Ierusalimul de Est, şi Fâşia Gaza”, considerând responsabile forţele armate israeliene şi grupuri palestiniene armate precum Hamas.

Israelul a criticat această anchetă, salutată în schimb de Autoritatea Palestiniană.

Potrivit șefului diplomației israeliene Gabi Ashkenazi, ancheta lustrează ”falimentul moral” al acestui tribunal.

“Crimele comise de liderii ocupaţiei israeliene împotriva poporului palestinian, care sunt crime continue, sistematice şi generalizate fac ancheta necesară şi urgentă”, a precizat Ministerul palestinian de Externe într-un comunicat.

Statele Unite ale Americii au transmis că se “opun ferm” anchetei procurorului Curţii Penale Internaţionale (CPI) cu privire la presupuse infracţiuni, atribuite în special Israelului, în teritoriile palestiniene ocupate, a declarat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane.

“Vom continua să sprijinim cu tărie Israelul şi securitatea acestuia, în special opunându-ne acţiunilor care vizează în mod nedrept Israelul”, a adăugat Ned Price.

Potrivit lui, instanţa cu sediul la Haga nu este “competentă” pentru o asemenea investigație, deoarece statul evreu nu a semnat Tratatul de la Roma care i-a dat naştere, iar palestinienii “nu sunt un stat suveran”. “Statele Unite au considerat întotdeauna că jurisdicţia Curţii trebuie limitată la ţările care i-o acordă sau în cazul sesizării de către Consiliul de Securitate al ONU”, a insistat purtătorul de cuvânt.

Precedentul guvern american al lui Donald Trump a dus extrem la neîncrederea faţă de CPI, sancţionând-o direct pe Fatouma Bensouda şi pe alţi responsabili pentru că au decis să ancheteze acuzaţiile de crime de război americane în Afganistan.