Confidenţialitate

COVID-19: Unele tratamente oferă o rază de speranță

O purtătoare de cuvânt a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a declarat, marţi, că unele tratamente par să limiteze gravitatea sau durata maladiei COVID-19 şi a precizat că instituţia se concentrează în prezent pe colectarea mai multor informaţii despre patru sau cinci dintre cele mai promiţătoare medicamente folosite pe plan mondial împotriva acestei boli, relatează Reuters.

Cu sediul la Geneva, OMS coordonează o iniţiativă globală creată pentru a dezvolta medicamente sigure şi eficiente, teste şi vaccinuri care ar putea să prevină, să diagnosticheze şi să trateze maladia COVID-19.

Boala respiratorie cauzată de noul coronavirus (SARS-CoV-2) a infectat 4,19 milioane de persoane la nivel mondial, potrivit unui bilanţ realizat de Reuters.

“Avem într-adevăr anumite tratamente care, aflate în stadii incipiente de testare, par să limiteze gravitatea sau durata bolii, dar nu avem nimic deocamdată care poate să ucidă sau să oprească virusul”, a declarat Margaret Harris, purtătoare de cuvânt a OMS, referindu-se la iniţiativa Solidarity Trial, ce testează mai multe medicamente folosite împotriva COVID-19.

“Avem date potenţial pozitive care încep să apară, dar trebuie să vedem mai multe date pentru a fi 100% încrezători ca putem să alegem un tratament în detrimentul altuia”, a adăugat ea.

Reprezentanta OMS a lansat un apel la precauţie în ceea ce priveşte aşteptările legate de un vaccin, spunând că virusurile din familia “corona” sunt în general “virusuri foarte înşelătoare” şi că este “dificil să se producă vaccinuri împotriva lor”.

Peste 100 de vaccinuri potenţiale împotriva COVID-19 sunt dezvoltate în prezent la nivel mondial, inclusiv unele care au intrat în etapa studiilor clinice.

Reprezentanţii OMS au declarat, în aprilie, că dezvoltarea unui vaccin împotriva acestei boli va necesita cel puţin 12 luni.