Confidenţialitate

COVID-19: OMS laudă “modelul suedez” | VIDEO

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a dat Suedia drept un ”model” în lupta împotriva noului cronavirus, în ciuda faptului că statul nordic nu a impus resticții dure.

Sunt ”lucruri de învăţat” de la această ţară scandinavă, care s-a bazat pe autoreglementarea cetăţenilor, a declarat Mike Ryan, specialist în cadrul OMS.

”Cred că există percepţia potrivit căreia Suedia nu a impus măsuri de control şi că a lăsat boala să se răspândească”, a spus acesta. ”Nu este deloc așa”, a adăugat el.

Potrivul lui, în loc de izolare, Suedia a implementat “o politică publică foarte puternică privind distanţarea socială, cu privire la îngrijirea şi protecţia persoanelor plasate pe termen în instituţii de îngrijire”.

”Ceea ce a făcut în mod diferit este că s-a bazat foarte mult pe relaţia cu cetăţenii şi capacitatea şi voinţa acestora”, a mai spus Mike Ryan.

Autoritățile suedeze au implementat o politică publică printr-un parteneriat cu populaţia, a remarcat oficialul OMS.

De asemenea, Suedia a intensificat testarea şi are o capacitate adecvată în spitale de gestionare a focarelor.

”Cred că dacă vrem să ajungem la o nouă normalitate, Suedia reprezintă un model”, a apreciat Mike Ryan.

Cu o populaţie de 10,3 milioane de locuitori, națiunea scandinavă a înregistrat peste 20.300 de cazuri şi 2.462 de morţi, un bilanţ cu mult mai ridicat decât vecinii săi din nordul Europei care au implementat măsuri mai stricte.

Danemarca a înregistrat 9.206 de contaminări şi 443 de morţi în rândul celor 5,8 milioane de locuitori.

Norvegia a raportat 7.680 de cazuri şi 207 de decese în rândul populaţiei sale de 5,4 milioane.

Finlanda a centralizat 4.906 cazuri şi 206 morţi la o populaţie de 5,5 milioane.