Confidenţialitate

COVASNA: Datorii de peste 100.000 lei către societatea de termoficare din Întorsura Buzăului

Societatea de termoficare din Întorsura Buzăului are de recuperat peste 100.000 de lei de la beneficiarii care nu şi-au achitat la timp facturile pentru apă caldă şi căldură.

Restanţele ar putea creşte în perioada următoare, pe fondul dublării preţului gigacaloriei începând cu 1 ianuarie.

Datoriile populaţiei se ridică la aproape 70.000 de lei, iar cele ale persoanelor juridice la peste 30.000 de lei.

Neachitarea facturilor a avut ca efect neplata la timp a salariilor angajaţilor, acestea având o întârziere de aproape o săptămână.

„Sunt printre restanţieri şi aproape o sută de rău-platnici care nu şi-au mai plătit facturile de câteva luni de zile, mizând pe faptul că nu pot fi debraşaţi de la sistemul centralizat”, a spus Claudiu Morar, directorul SC Termo Întorsura SRL.

El a menţionat că societatea se confruntă cu probleme financiare şi pentru că, o lungă perioadă de timp, a livrat apă caldă şi căldură sub preţul de producţie, în condiţiile în care combustibilul s-a scumpit în mod constant.

Spre exemplu, preţul lemnului a crescut de la 80-100 de lei metrul ster la aproape 250 de lei, iar rumeguşul pentru centrala termică a oraşului este tot mai greu de găsit.

În opinia sa, decizia Consiliului local Întorsura Buzăului de a majora preţul gigacaloriei de la aproximativ 170 de lei la 396 de lei cu TVA, începând cu data de 1 ianuarie, a fost o măsură corectă, deşi admite că este posibil ca numărul datornicilor să crească.

Potrivit acestuia, una dintre soluţie pe care cetăţenii o au la îndemână pentru a reduce pierderile de căldură şi implicit facturile la întreţinere este termoizolarea locuinţelor.

Oraşul Întorsura Buzăului este cunoscut ca unul dintre „polii frigului” din ţară, în unele ierni aici înregistrându-se temperaturi extreme, chiar şi sub -30 de grade Celsius.