Confidenţialitate

COVASNA: Aproape jumătate dintre angajații Spitalului Județean vor avea salarii mai mari

Aproape jumătate dintre angajaţii Spitalului Judeţean de Urgenţă „dr. Fogolyan Kristof” din Sfântu Gheorghe vor beneficia de majorare salarială, începând cu data de 1 martie.

De salarii mai mari vor beneficia aproximativ  57 medici primari, 52 medici de specialitate, 14 medici rezidenţi şi 379 asistenţi medicali, nu însă şi conducerea instituţiei şi personalul administrativ şi auxiliar.

Un medic primar cu o vechime de peste 20 de ani va avea un salariu brut de 15.565 lei, iar un rezident în anul I, fără vechime va primi 5.700 lei.

Un asistent medical cu studii superioare, fără vechime, va primi un salariu brut de 4.345 lei, iar cu o vechime de peste 20 de ani va avea un salariu brut de 5.410 lei

Pentru asigurarea banilor necesari, fondul de salarii va trebui majorat cu aproximativ două milioane de lei, precizează conducerea instituţiei.

„A devenit o problemă decalajul dintre salariile personalului medical şi cel al personalului administrativ, consider că nu este acceptabil ca un economist care decide şi răspunde pentru achiziţii în valoare milioane de lei să aibă un salariu mai mic decât un registrator medical”, a declarat managerul Spitalului Judeţean, András-Nagy Róbert.

Mărirea salarială nu va rezolva problema lipsei de personal din sistemul sanitar, având în vedere faptul că posturile sunt blocate, fiind posibilă angajarea unui medic doar în cazul plecării a altor doi.

Spitalul Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe ar mai avea nevoie de minimum 50 de medici şi 150 de asistenţi medicali şi nici în cazul încadrării acestora nu s-ar atinge numărul de angajaţi necesari conform normativelor europene.

Fondul lunar de salarii al Spitalului Judeţean de Urgenţă „dr. Fogolyán Kristóf” este de 4,8 milioane lei, iar, conform estimărilor făcute de conducerea instituţiei, va trebui suplimentat cu 1,9 milioane de lei.