Cotidianul britanic The Guardian adoptă formatul tabloid, de anul viitor

Cotidianul britanic The Guardian va adopta formatul tabloid la începutul anului 2018 în cadrul unui program mai vast de transformare, a anunțat compania care deține această publicație, Guardian Media Group, relatează AFP.

Săptămânalul The Observer, suplimentul său de duminică, va fi vizat, de asemenea, de această schimbare ce a fost anunțată marți seară.

Cele două titluri vor renunța la formatul berliner în culori, adoptat în 2005.

În epocă, The Guardian și The Observer renunțaseră la formatul mare (broadsheet) în urma unei investiții de 80 de milioane de lire sterline (90 milioane de euro).

Dintre marile ziare britanice, doar Financial Times și Daily Telegraph sunt tipărite încă în format mare, toate celelalte publicații trecând deja la formatul tabloid (mai compact), inclusiv The Times.

Acest anunț făcut de Guardian Media Group (GMG) se înscrie într-un plan de transformare pe trei ani, lansat în 2016 de proprietarul grupului, care prevede de altfel și o restructurare a diviziei de publicitate și reduceri ale costurilor care vor consta în suprimarea unui număr de 250 de locuri de muncă, dintre care 100 vor viza locuri de muncă din redacția cotidianului.

GMG nu are o „sănătate” financiară prea bună, după ce a înregistrat pierderi de 69 de milioane de lire sterline (78 milioane euro) în exercițiul financiar care s-a încheiat în iunie 2016.

Această schimbare a formatului „este o etapă importantă în cadrul planului nostru de transformare în trei ani”, a declarat David Pemsel, directorul general al GMG.

„Un număr de persoane mai mare ca niciodată citesc și sprijină jurnalismul nostru, dar industria printului continuă să evolueze, iar noi trebuie să evoluăm odată cu ea”, a adăugat David Pemsel.

Katherine Viner, redactor-șef la The Guardian, cotidian lansat în 1821, a apărat decizia de adoptare a noului format, considerând că „scăderea difuzării înseamnă că tipărirea ziarului în format berliner devine tot mai scumpă”.

„Trecerea la formatul tabloid ne va permite să fim mai flexibili, pentru a răspunde schimbării cererii de pe piață pentru versiunea tipărită”, a adăugat ea, pe site-ul cotidianului. Această schimbare ar trebui să genereze economii de câteva milioane de lire sterline în fiecare an, iar aceste sume ar putea fi reinvestite în redacția ziarului.

Tipărirea noului format al cotidianului The Guardian va fi încredințată grupului de presă Trinity Mirror, care deține tabloidul Daily Mirror. GMG va închide din acest motiv cele două tipografii ale sale, aflate în Trafford, în apropiere de Manchester, și în cartierul Stratford din Londra.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS