Confidenţialitate

Costurile cu încălzirea în această iarnă, motiv de îngrijorare pentru români | AUDIO

Peste 70% dintre români sunt îngrijorați de costurile cu încălzirea în această iarnă, arată un studiu realizat în mai multe țări din Europa Centrală şi de Est. În sezonul rece precedent, mulți români au renunțat la diferite obiceiuri pentru a-și acoperi facturile la utilități.

Pentru a putea plăti facturile, aproape toţi cetăţenii din ţările analizate şi-au schimbat diverse obiceiuri. Au răspuns sondajului proprietari de locuințe din România, Republica Cehă, Slovacia și Ungaria.

La noi, 63% dintre proprietarii de locuinţe afirmă că au cheltuit mai puţin pe divertisment (58%) sau pe călătorii (49%) pentru a acoperi aceste costuri. Totodată, românii au încercat să reducă valoarea facturilor prin închiderea instalaţiei de încălzire sau prin scăderea temperaturii când părăsesc locuinţa (63%).

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Mulți dintre cei care au răspuns sondajului au spus că au cheltuit mai mult cu facturile la încălzire în sezonul 2022/2023. În România: 74%, în Polonia: 77%, în Ungaria: 55% și în Slovacia: 60%.

Studiul a fost realizat în august 2023 pe un eşantion reprezentativ de proprietari de locuinţe (peste 500) din Polonia, Republica Cehă, România, Slovacia şi Ungaria.

Foto: Shutterstock