Confidenţialitate

Cosette Chichirău a demisionat din USR: „Rămân deputat și candidez la Primăria Iași”

Cosette Chichirău a demisionat din USR și va fi deputat neafiliat. A făcut anunțul în cadrul ședinței din Camera Deputaților de luni, 4 septembrie 2023. „Vă anunț că azi mi-am dat demisia din USR și voi activa ca deputat neafiliat. Mulțumesc”, a spus Cosette Chichirău în cadrul ședinței din Camera Deputaților. Cosette Chichirău a anunțat pe pagina sa de Facebook că va candida la Primăria Iași: „Rămân deputat și candidez la Primăria Iași. Cum am anunțat acum un an, nu voi mai candida la parlamentare, de la niciun partid, nici măcar de la unul nou”.

„Astăzi mi-am dat demisia din USR. Mișcarea reformistă a generației noastre trebuie continuată și revigorată, iar la USR motorul e cam gripat și nu mai trage. Când faci aceleași lucruri cu aceleași metode și aceiași oameni ani de zile și nu obții rezultate, e cazul să încerci altceva. N-am vrut să renunț la USR prea devreme, dar s-au acumulat destule dovezi că acum nu mai este prea devreme. Poate chiar puțin cam târziu.

Avem nevoie sa regăsim vigoarea și dinamismul anilor trecuți. Avem nevoie de un partid suplu, cu structuri minime în teritoriu, cu candidați aleși pe sprânceană, ca în 2016, cu un proiect simplu și clar de reforme anti-corupție și pro-dezvoltare”, scrie Cosette Chichirău pe pagina sa de Facebook.

Cosette Chichirău: „Nu poți reîmprospăta vechea clasă politică cu un singur partiduleț de 10%”

„Partidele în sine, prin statutul lor care prevede nenumărate organe de conducere, ierarhii, funcții etc, se degradează și osifică – așa e de sute de ani în toate țările. SOLUȚIA este să avem o organizație care e partid doar juridic.

Dar organizațional, să fie ceva orizontal, fără prea multe funcții, cu limite de mandate. Parlamentari – un singur mandat. Servești patria 4 ani și apoi mergi înapoi de unde ai venit. Dacă ai fost candidat de la acest partid, se presupune că ai venit dintr-un loc foarte bun unde te poți întoarce fără probleme. Primari și consilieri locali – două mandate.

La nivel local, ai nevoie de mai mult timp să construiești ceva. În felul ăsta, nu se formează o “elită” inamovibilă a partidului, care rămâne acolo pentru funcții, chiar dacă ia decizii proaste / dezastruoase. Candidații știu dinainte că nu se vor căpătui din politică și că nu vor face o carieră din asta. Venim, servim patria, lăsăm pe alții. Între timp, cei care au fost primari sau parlamentari devin mentori pentru cei noi. Așa văd eu generația noastră în politică. Un demers onest, autentic, suplu și adaptabil, multe partide noi care să facă pragul și să experimenteze noi moduri de organizare și metode electorale.

Nu poți reîmprospăta vechea clasă politică (mamuți politici care au 55-65% combinat) cu un singur partiduleț de 10%. Dacă ai 5-10 partide noi, cu orientări ideologice diferite, dar democratice și oneste, atunci poate 2 se desprind și fac peste 15% fiecare și încep reînnoirea clasei politice în mod serios și semnificativ”, a adăugat Cosette Chichirău.

Cosette Chichirău: „Rămân deputat și candidez la Primăria Iași”

„Mă frământă chestiunea asta de mult timp, dar mai intens de vreo doi ani, de la ieșirea USR de la guvernare. Au fost ceva speranțe post-guvernare, post-Cioloș, post-defuzionare, dar nu s-au materializat. Asta e. Nu e timpul de văicăreală, chiar dacă mă întristează teribil această despărțire. E timpul pentru acțiune! A venit timpul să investesc într-un proiect nou, mai suplu, mai inteligent, mai dinamic.

Rămân deputat și candidez la Primăria Iași. Cum am anunțat acum un an, nu voi mai candida la parlamentare, de la niciun partid, nici măcar de la unul nou. Două mandate sunt arhi-suficiente, dar sunt gata să fiu mentorul altora. Dincolo de asta, hai să vedem cum construim ceva mai mare și mai adaptabil. Vă invit la conversație pe cosettechichirau.ro”, a conchis deputatul independent Cosette Chichirău.

 

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Citește și: Crevedia: Scandal la primărie între primar, localnici și avocatul firmei care deținea stația GPL. Localnică: „Vreau despăgubire totală” | AUDIO