Confidenţialitate

Corupția încă ucide

Documentar de Liliana Nicolae

La un an de la incendiul din Colectiv încercăm să aflăm ce s-a schimbat în România și cum i-a schimbat pe români dezastrul în urma căruia au murit 64 de oameni și mai mult de o sută au fost grav răniți. Un dezastru cum România nu mai înfruntase din 1977.

Incendiul a avut loc în noaptea de 30 octombrie, anul trecut, într-un club dintr-o fostă hală a fabricii Pionierul, din sectorul 4 al Capitalei. Câteva sute de tineri au mers acolo pentru a participa  la concertul trupei rock Goodbye to Gravity, care își lansa un nou album.

Focul a fost provocat de artificiile folosite în timpul concertului.  Printre cei care veniseră la concert se aflau numeroși artiști, fotografi, jurnaliști, arhitecți, studenți, dar și cetățeni străini și câțiva minori.

Tragedia de la Colectiv, modul în care au reacționat autoritățile au scos în stradă mii de oameni. Mai întâi în marșuri tacute, apoi în proteste al caror principal slogan a fost “Corupția ucide”.  A fost reacția societății în fața informațiilor că autorizațiile de funcționare a clubului fuseseră obținute fără ca autoritățile să verifice singuranța spațiului.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În urma protestelor, guvernul lui Victor Ponta demisionează.  Într-un târziu demisionează și  primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone.

Sunt arestate pentru 30 de zile 11 persoane: patronii Clubului Colectiv, reprezentanții firmei care s-a ocupat de efectele pirotehnice și  inspectorii ISU care au făcut verificările la Club. Între timp, patronii de la Colectiv au fost trimiși în judecata. Restul cercetărilor trenează.

Am numărat vieți pierdute și vieți care atârnau de un fir de ață. A ieșit la iveală  dezastrul din spitale, au apărut victimele infecțiilor nosocomiale și am aflat că de fapt dezinfectanții nu dezinfectează. Dacă s-a schimbat ceva, ce s-a schimbat?!

sorin-cover