Corpul de Control: Spitalele din București nu au fost verificate înainte de Colectiv, deși au fost semnalate probleme

E nevoie de o tragedie pentru ca autoritățile să-și facă treaba. Cel puțin așa reiese dintr-un raport al Corpului de Control al premierului privind modul în care spitalele sunt controlate pentru a vedea dacă respectă normele de igienă și iau măsuri pentru combaterea infecțiilor nosocomiale.

Direcția de Sănătate Publică din București nu a făcut niciun control în cele 50 de spitale din Capitală înainte de tragedia din clubul Colectiv, deși au fost sesizate probleme privind igiena precară din unitățile medicale. Informația apare în raportul Corpului de Control, întocmit în perioada martie-septembrie 2016.

 

“În ceea ce privește inspecțiile efectuate de către DSPMB în unitățile sanitare cu paturi și UPU/CPU, anterior și ulterior incendiului de la clubul Colectiv, a rezultat că această instituție a acționat în mod diferit, în sensul că anterior acestui eveniment DSMPB nu a prelevat probe pentru control microbiologic (teste sanitație, probe apă potabilă, probe alimente), în vederea evidențierii infecțiilor nosocomiale, de la niciuna din cele 50 de unități sanitare cu paturi verificate, deși au fost semnalate deficiențe în majoritatea spitalelor privind condițiile igienico-sanitare, sterilizarea și normele de curățenie/dezinfecție. De asemenea, anterior incendiului de la clubul Colectiv, DSPMB nu a efectuat o evaluare/supraveghere a situației infecțiilor nosocomiale în cadrul acțiunilor desfășurate la spitalele verificate, așa cum a realizat ulterior acestui eveniment”, se arată în raport.

Corpul de Control al premierului a făcut o serie de verificări în perioada martie-septembrie 2016 la Ministerul Sănătății, la spitalele în care au fost internate răniții din Colectiv și la Direcția de Sănătate Publică București.

Controalele au început după ce starea răniților s-a agravat din cauza infecțiilor luate din spitale.

 

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS