Confidenţialitate

Corpul de Control al Guvernului va verifica modul în care au fost cumpărate testele de salivă pentru școli | AUDIO

Este vorba de achiziționarea, în total, a 70 milioane de astfel de dispozitive medicale, împărțite în 3 loturi. Nu toate au ajuns încă în școli.

Testele de salivă pentru școli au fost cumpărate de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă prin Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate – ONAC.

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă a precizat recent că nu reprezentanţii DSU sau IGSU au stabilit caracteristicile din caietul de sarcini pentru cumpărarea testelor rapide, ci reprezentanţii Agenţiei Naţionale a Medicamentului, la solicitarea ONAC.

Cumpărarea testelor a fost stabilită  în octombrie, printr-o hotărâre  a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

Scopul era acela de a monitoriza  riscului epidemiologic în grădinițe, școli și licee. Cantitatea propusă: 70 milioane , în trei loturi.

Distribuirea în școli a testelor a iscat controverse: profesorii trebuiau să monteze testul și să-l distribuie elevilor. În acest fel, au spus reprezentanți din Educație, corectitudinea testelor ar fi afectată.

La vremea aceea, secretarul de stat, Raed Arafat a spus că peste tot în lume testele de salivă vin dezmembrate.

Autor: Liliana Nicolae

Citește și: Ascultătorii Europa FM, despre experiențele administrării testelor de salivă pentru copii. „Merg doar pe încredere”, spune un părinte | AUDIO