Confidenţialitate

Coronavirus: Guvernul Ucrainei impune noi restricţii

Autoritățile ucrainene au adoptat, miercuri, strategia care obligă toate afacerile neesenţiale să ţină închis în următoarele trei weekenduri, într-un efort de a lupta împotriva epidemiei şi în ciuda îngrijorărilor firmelor locale, relatează France Presse.

Restricţiile vizează în special restaurantele, centrele comerciale şi sălile de sport, în timp ce magazinele alimentare, farmaciile şi băncile rămân deschise.

Ministrul sănătăţii, Maksim Stepanov, a afirmat că ar fi fost de preferat o “izolare totală”, dar că economia ţării “nu ar fi capabilă să o suporte”.

Cu câteva ore înainte de anunţarea acestei măsuri, aproape 2.000 de persoane au manifestat în faţa guvernului de la Kiev, în majoritate angajaţi ai restaurantelor şi cinematografelor.

Dmitro Derkaci, co-proprietar al lanţului de cinematografe Planeta Kino, a explicat că 80% dintre veniturile sale vin din proiecţiile de weekend.

“Este absurd pentru noi să nu lucrăm decât în timpul săptămânii. Vom fi probabil nevoiţi să închidem complet cinematografele şi să îi disponibilizăm pe angajaţi”, a spus acesta pentru AFP.

Filiala ucraineană a European Business Association a transmis, de asemenea, că astfel de măsuri “îi pot afecta pe antreprenori”.

“Sperăm că vocea companiilor va fi auzită, deoarece ţara nu poate rezista la o izolare strictă. În caz contrar, vom fi nevoiţi cel mai probabil să facem faţă unei crize în această iarnă, în contextul unei economii îngheţate”, a precizat asociaţia într-un comunicat.

Ucraina este una dintre cele mai sărace ţări din Europa şi extrem de dependentă de ajutorul creditorilor internaţionali. La fel ca multe alte ţări, ea se confruntă cu o nouă înmulţire a cazurilor de coronavirus.

Autorităţile au raportat peste 480.000 de cazuri de infectare cu coronavirus şi mai mult de 8.900 de morţi.

Ministerul Sănătăţii de la Kiev estimează, totuși, că încă nu a fost depăşită perioada cea mai grea.