Confidenţialitate

Coronavirus: Bază de date comună pentru cercetătorii europeni | VIDEO

Mii de cercetători și zeci de companii de cercetare în medicină și farmacologie din întreaga lume caută, febril, căi de a învinge virusul. Niciodată în istorie nu s-au investit deodată, pe tot globul, atâta muncă și inteligență pentru un proiect științific. E crucial ca aceste eforturi să fie coordonate, ca oamenii de știință să afle rapid și să înțeleagă ce pași înainte se fac și în ce privință.

În acest context, Comisia Europeană a lansat o platformă europeană de date privind COVID-19, pentru a permite colectarea rapidă și schimbul datelor de cercetare.

Noua platformă va oferi un mediu european și mondial deschis, de încredere și scalabil, în care cercetătorii vor putea stoca și distribui seturi de date. E vorba de secvențe de ADN, structuri proteice, date din cercetările preclinice și studiile clinice, precum și date epidemiologice.

Evident, schimbul deschis și rapid de date accelerează cercetarea, descoperirile, dar și, sperăm, găsirea unui răspuns eficace la situația de urgență cauzată de noul coronavirus.

UE ia măsuri ferme de combatere a pandemiei, iar Comisia Europeană a mobilizat sute de milioane de euro în măsuri de cercetare și inovare pentru dezvoltarea vaccinurilor, a unor noi tratamente, a unor teste de diagnostic și a unor sisteme medicale pentru prevenirea răspândirii coronavirusului.

Pe baza investițiilor pe termen lung efectuate înainte de izbucnirea epidemiei de coronavirus (prin intermediul PC7 & Orizont 2020), inclusiv în ceea ce privește supravegherea și pregătirea, UE a mobilizat rapid 48,2 milioane EUR pentru 18 proiecte de cercetare preselecționate, care lucrează în prezent la teste de diagnosticare rapidă în proximitatea pacientului, la tratamente noi, la noi vaccinuri, precum și la epidemiologie și la modelare pentru îmbunătățirea pregătirii și a reacției la focare. Proiectele implică 151 de echipe de cercetare din întreaga lume.

În plus, UE a mobilizat fonduri publice și private în valoare de până la 90 de milioane EUR prin intermediul Inițiativei privind medicamentele inovatoare și a oferit sprijin financiar în valoare de până la 80 de milioane EUR companiei inovatoare CureVac pentru a ajuta la mărirea capacității de dezvoltare și producție a unui vaccin împotriva coronavirusului.

O campanie de informare Europa FM, derulată cu sprijinul Comisiei Europene în România.