Cornel Ilie la Dezbaterea Dimineţii: ‘Când eram eu elev, lumea avea alte probleme, nu să se bată’

A terminat şcoala în 1989 şi a făcut şcoala la Liceul I.L. Caragiale, însă Cornel nu-şi aminteşte de violenţe în timpul şcolii, lucrurile fiind mult mai simplu tranşate atunci între copii.

Pe parcursul anului şcolar 2009 -2010, în Bucureşti au fost raportate oficial 55 de cazuri de violenţă în şcoli, in timp ce un alt studiu al Institutului Naţional de Criminologie releva faptul că majoritatea minorilor care au ajuns în instanţă erau elevi la data comiterii de infracţiuni.

Un raport UNICEF din 2006 indica un procent alarmant de aproximativ 90% dintre directorii şi consilierii investigaţi care declară că se confruntă, mai mult sau mai puţin frecvent, cu violenţa în şcoala.

Un alt studiu, realizat de IMAS în 2012, arată că 60% dintre copii şi tineri au fost implicaţi în cazuri de violenţă verbală, majoritatea în cartierul în care locuiesc (46,7%) sau chiar la şcoală (33%).

Joi, cu ocazia Zilei Internaţionale a Non-Violenţei în Şcoli, Deşteptarea a susţinut Dezbaterea Dimineţii pe marginea acestui subiect sensibil. Pentru discuţii, în studioul Europa FM a venit şi Cornel Ilie, ambasador al proiectului Licee Albastre, un proiect prin care tinerii vor fi informaţi, educaţi să se ferească de abuzuri şi încurajaţi să le reclame atunci când apar.

‘Maxim puteai să săpuneşti nişte fete în curtea şcolii sau să vină un băiat, care nu prea trecea pe la şcoală, şi să-ţi ceară bani de ţigări’, îşi aminteşte Cornel Ilie, solistul VUNK, din anii de liceu.

Artistul a remarcat, împreună cu Monica, Vlad şi George, că violenţa din zilele noastre din şcoli este de altă natură şi, spre deosebire de anii în care cei patru au fost la şcoală, acum scăderea notei la purtare sau intervenţia profesorilor nu mai sunt suficiente.

Click aici pentru a reasculta Dezbaterea Dimineţii alături de momentele speciale de joi din emisiunea Deşteptarea