Cork, orașul irlandez al distracției

Cork a fost mereu una dintre cele mai vizitate destinații din Irlanda, fiind depășit doar de Dublin, dar orașul a devenit și mai cunoscut în 2005, când a fost Capitală Culturală Europeană.

 

Cork se află în sudul țării, pe malul râului Lee. Este un oraș micuț, dar foarte cochet. Arhitectura clădirilor este încîntătoare, la tot pasul se află clădiri istorice, pe care le puteți descoperi în timpul unor plimbări lejere.

 

Cork merită vizitat și pentru viața de noapte. Ca în toată Irlanda, Ziua Sfântului Patrick este sărbătorită și aici cu mare fast, cu spectacole de teatru și muzică, petreceri în stradă și o paradă impresionantă. Însă, locuitorii știu să se distreze în oricare seară a săptămânii. Îi veți vedea veseli, bând bere în pub-uri și gata să-și facă noi prieteni. Centrul orașului este destul de mic, dar e locul preferat de turiști și de localnici pentru ieșirile în oraș. Gurmanzii sunt sfătuiți să meargă în Piața Engleză, unde se vând delicatese locale, de la brânzeturi până la carne de pește, cârnați irlandezi, dulciuri și vinuri.

 

Cei care vor să viziteze muzee au de unde alege: în Cork sunt numeroase muzee și galerii de artă, de la Muzeul Național al Radioului, Muzeul Untului până la Muzeul de istorie.

 

Trebuie să ajungeți și la Fortul Elizabeth, de unde aveți o panoramă minunată asupra orașului. În zilele de duminică, aici are loc Fort Market Festival, unde vă puteți distra, puteți cumpăra obiecte tradiționale irlandeze făcute manual și puteți mânca preparate specifice zonei.

 

În apropiere se află și Catedrala Saint Finbarr, construită în stil gotic în secolul al 19-lea. Dar, simbolul orașului este Biserica Shandon, cu al său turn înalt care domină așezarea.

 

În Cork se poate ajunge cu avionul; aeroportul se află la aproximativ 8 kilometri de centru. Din România, nu există zboruri directe până acolo, așa că trebuie să facem escală la Dublin. Ca o informație în plus, construirea acestui aeroport a fost extrem de controversată: orașul este renumit pentru ceața densă în care este învăluit brusc.

sursa foto: www.cntraveler.com

Articole Similare