Coreea de Nord reporneste un reactor nuclear oprit in 2007

Coreea de Nord încearcă astfel să își consolideze arsenalul nuclear

Oficialii de la Phenian au sugerat că ar putea fi reluată îmbogățirea uraniului în scopuri militare, în condițiile în care relațiile cu Coreea de Sud și Statele Unite sunt extrem de tensionate.

Coreea de Nord va reporni toate instalațiile complexului nuclear de la Yongbyon, printre care o instalație de îmbogățire a uraniului și un rector de 5 megawați.

Rectorul e singura sursă de plutoniu pentru programul nuclear militar al Phenianului, care are o cantitate suficientă pentru producerea a 4 până la 8 bombe.

Coreea de Nord încearcă astfel să își consolideze arsenalul nuclear, dar și să rezolve problema deficitului de electricitate – au explicat oficialii.

În 2006, Coreea de Nord a testat 3 bombe nucleare, atrăgând criticile comunității internaționale.

Un an mai târziu, a acceptat să își întrerupă activitățile atomice în schimbul unui ajutor economic și al unor garanții de securitate, dar înțelegerea a durat numai un an.

Între timp, Statele Unite – care și-au manifestat susținerea față de Seul în fața amenințărilor Phenianului – au poziționat, în apropierea coastelor Coreei de Sud un distrugător capabil să intercepteze rachete.