COREEA DE NORD: 4 jurnaliști sud-coreeni, condamnați la moarte

Coreea de Nord a condamnat la moarte patru jurnaliști sud-coreeni din cauză că au publicat o critică la adresa unei cărți, pe care regimul de la Phenian o consideră insultătoare.

Două ziare conservatoare au criticat ediția cooreană a North Korea Confidential, o carte scrisă și publicată în anul 2015 de doi jurnaliști britanici stabiliți la Seul.

Cartea descrie rolul tot mai mare jucat de economia de piață în viața de zi cu zi a nord-coreenilor, unde serialele de televiziune sud-coreene circulă pe sub mână și unde sunt copiate moda și stilurile de coafură de la Seul.

Cei care posedă DVD-uri sau stickuri USB cu aceste seriale ar putea să scape cu mită, afirmă autorii.

Versiunea coreeană a cărții a fost redenumită “Republica capitalistă Coreea”.

Pe coperta cărții este înlocuită steaua din stema statului cu simbolul dolarului.

Odată cu acestă critică publicată, ziarele au insultat demnitatea ” Coreei de Nord, în cadrul unei “campanii de defăimare sordidă”, a decis Curtea Centrală de la Phenian.

Așadar, câte un jurnalist de la fiecare publicație și președinții companiilor care dețin ziarele au fost condamnați la pedeapsa capitală.

“Infractorii nu au drept să facă apel, iar execuţia va fi desfăşurată oriunde, oricând, fără alte forme de proces”, a adăugat instanţa.