Coreea de Nord anunta ca, de miercuri, nu mai poate garanta securitatea ambasadelor

Şefii misiunilor diplomatice ale statelor Uniunii Europene se vor reuni mâine, la Phenian, pentru a decide eventuala retragere a personalului diplomatic.

Rusia, Cehia, Bulgaria, Romania şi Marea Britanie au fost invitate de Phenian să analizeze posibilitatea evacuării personalului diplomatic din raţiuni de securitate.

Ministerul bulgar de Externe a anunţat ca sefii misiunilor de la Phenian se vor reuni mâine pentru a adopta o poziţie comună şi acţiuni comune.

Diplomatia bulgară a precizat că regimul nord-coreean a convocat reprezentanţii tuturor ambasadelor străine pentru a le oferi asistenţă dacă doresc evacuarea misiunilor.

Coreea de Nord a transportat astazi o a doua rachetă cu rază medie de acţiune pe coasta de est şi a instalat-o pe un lansator de rachete mobil, alimentând astfel temerile cu privire la efectuarea unui tir imiment, care ar agrava o situaţie deja explozivă.

În replică, oficiali militari sud-coreeni au declarat că vor pozitiona două nave militare cu interceptoare antibalistice pe coastele de est şi de vest ale ţării. Analiştii militari cred că racheta nord-coreeana are o rază de aproximativ 4.000 de kilometri care poate ajunge pe Insula Guam (situată în Oceanul Pacific şi aparţinând Statelor Unite), dar nu şi pe teritoriul continental american.