Confidenţialitate

Copreședintele REPER, despre sondajul IRES care scoate în evidență direcția tinerilor din România către AUR sau PSD-PNL: „Tinerii în România nu sunt reprezentați” | VIDEO

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, a fost invitatul Ioanei Ene Dogioiu în emisiunea „Piața Victoriei” la Europa FM. Sondajul IRES, realizat în martie 2024, arată că tinerii nu știu ce să aleagă atunci când vine vorba despre votul din 2024, dar voturile lor s-ar îndrepta mai degrabă spre AUR sau actuala coaliție PSD-PNL, în timp ce REPER are un procent de 2%-3%. Dragoș Pîslaru spune că tinerii din România nu sunt reprezentați. Mai mult, copreședintele REPER subliniază că „Nu sunt reprezentați pentru că modelele de prezență a tinerilor în structurile de guvernare sau politice din păcate nu sunt meritocratice”.

Dragoș Pîslaru: „Când te simți uitat, dezamăgit, frustrat, nu vezi care este o perspectivă, ai tentația aceasta de a adopta poziții anti-sistem și de a protesta”

Ioana Ene Dogioiu: A apărut un sondaj IRES, realizat în martie anul acesta. Cercetarea a fost realizată telefonic, pe un eșantion de 800 de persoane cu vârste între 18 și 35 de ani, marjă de eroare plus/minus 3,5%. Ce ne arată acest sondaj dedicat tinerilor? Că avem în continuare o mare indecizie și o mare zonă de nehotărâți, de necaptați. Ea este în jur de un sfert. AUR și actuala coaliție PSD-PNL sunt în frunte pentru europarlamentare și pentru parlamentare, schimb de locuri între ele, în vreme ce REPER este în jur de 2%-3%. Repet, pe electoratul tânăr. Ce vă spune acest sondaj de opinie? Repet, AUR în frunte, coaliția în frunte, dumneavoastră destul de jos și o mare masă nehotărâtă.

Dragoș Pîslaru: „Pentru precizarea acelui procent încă mic: este 4%. Deci puțin mai bine decât 2-3%. Ceea ce cred că este de fapt discuția importantă este cu privire la ce simt tinerii din România. Tinerii din România până la urmă sunt oglinda întregii societăți. Și dacă te uiți să vezi cum stăm inclusiv în clasamentele europene, România este pe locul trei din Europa la ceea ce se numește „Tinerii NEETs” – deci tinerii care, practic, nu au activitate – sunt în educație, în formare, nu au un loc de muncă.

Asta în condițiile în care ai o cerere pe piața forței de muncă de oameni, chiar și necalificați. Prin urmare, există un grad mare de inactivare, de sărăcie, de probleme cu care tinerii se confruntă în România și nu se găsesc politici pentru tineri sau politici de tineret care să poată să-i ajute în mod real.

Când te simți uitat, dezamăgit, frustrat, nu vezi care este o perspectivă, ai tentația aceasta de a adopta poziții anti-sistem și de a protesta practic. Ceea ce cred este că nu putem generaliza. Am stat foarte mult cu tinerii în mandatul acesta, inclusiv în România, am avut ca prioritate politicile pentru tineri și cred că există un sentiment clar pro-european în rândul tinerilor. E adevărat, este îngrijorător că crește această pondere de susținere a partidelor extremiste, dar tinerii inclusiv din România sunt pro-europeni”.

Dragoș Pîslaru: „Tinerii în România nu sunt reprezentați”

Ioana Ene Dogioiu: De ce nu ajung mesajele la ei?

Dragoș Pîslaru: „Pentru că tinerii în România nu sunt reprezentați. Când spun asta, spun plecând de la misiunea politicii – politica este despre reprezentare. Politica ar trebui să fie un grup de oameni care să-i reprezinte pe ceilalți care își văd de treaba lor. Ori, în România, tinerii nu sunt reprezentați. Nu sunt reprezentați pentru că modelele de prezență a tinerilor în structurile de guvernare sau politice din păcate nu sunt meritocratice, ci de cele mai dese ori sunt căi prin care promovezi un partid dacă îi cari geanta cuiva sau lipești afișe, și nu pentru competențele profesionale.

Și în al doilea rând, nu sunt reprezentați pentru că ai niște discuții care clar afectează generațiile tinere. Cum ar fi cele despre schimbările climatice, sau cele care țin de pensii sau despre datoria publică. Este clar că discutăm despre implicații și despre tensiuni generaționale. Ori, tinerii nu fac parte din aceste discuții”.

Urmărește aici întreaga emisiune „Piața Victoriei”

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Dragoș Pîslaru, despre alegerile europarlamentare: „Este important pentru REPER să poată să-și găsească oameni în teritoriu care să reprezinte bine agenda pe care noi o avem” | VIDEO